2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Krokiety wg Milutkiej

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Krokiety z kiszoną kapustą i z grzybami trochę pracochłonne ale smak wynagradza wszelkie trudy..

Krokiety wg Milutkiej Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krokiety wg Milutkiej

 

 

  • Farsz:
  • 1/2 kg kapusty kiszonej z marchewką
  • garść suszonych grzybów leśnych
  • 1 duża cebula
  • sól pieprz czarny do smaku

 

 

Sposób przygotowania:

Krokiety wg Milutkiej
Ciasto: Jajka wbijamy do miski ,wlewamy mleko i wodę wsypujemy mąkę wlewamy łyżeczkę oleju solimy i miksujemy mikserem na jednolite gładkie ciasto. Odstawiamy na około 30 min aby ciasto napęczniało,po czym smażymy na patelni cienkie naleśniki. Farsz: Kapustę kiszoną zalewamy wodą gotujemy aż będzie miękka około 40 min,odcedzamy ,zimną wyciskamy ,grzyby suszone płuczemy również gotujemy do miękkości odcedzamy wyciskamy i razem z kapustą mielimy w maszynce do mięsa o grubym sitku. cebulę obrać posiekać drobno zeszklić na 2 łyżkach oleju dodać do zmielonego farszu doprawić do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowanym farszem smarować naleśniki ,zawijać w rulony. Jajka do panierki roztrzepać widelcem posolić szczyptę i panierować krokiety w jajku i bułeczce tartej smażyć na masełku lub rozgrzanym oleju na rumiano . Podawać gorące solo lub z czerwonym barszczykiem.
Krokiety wg Milutkiej
miksujemy ciasto na naleśniki z mąki jajek i mleka
Krokiety wg Milutkiej
następnie przygotowujemy farsz do krokietów
Krokiety wg Milutkiej
smarujemy naleśniki farszem zawijamy w rulony
Krokiety wg Milutkiej
panierujemy w jajku bułce a następnie opiekamy na patelni