Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Krokiety z czerwoną kapustą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Krokiety to nieodzowny element polskiej kuchni. Zamiast białej kapusty, czerwona duszona w winie. To zupełnie nowy smak tradycji. Polecam!

Krokiety z czerwoną kapustą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krokiety z czerwoną kapustą

 

 

Sposób przygotowania:

Krokiety z czerwoną kapustą
Przygotować ciasto na naleśniki roztrzepując jajka i dodając pozostałe składniki. Zmiksować na jednolitą masę. Smażyć cienkie naleśniki. Do garnka wlać wino i włożyć masło. Kiedy się rozpuści dodać drobno poszatkowaną kapustę. Następnie zetrzeć na tarce jarzynowej jabłko. Wszystko razem dusić, aż kapusta będzie miękka. W trakcie duszenia podlewać w razie potrzeby wodą. Pod koniec dodać resztę składników doprawiając. Wszystkie płyny odparować. Kapustę nakładać na naleśniki i zawijać. Zanurzać w roztrzepanym jajku i obtaczać w bułce tartej. Smażyć krótko z każdej strony. Smacznego!
Krokiety z czerwoną kapustą
Porcję gładkiego ciasta rozlać po patelni i smażyć naleśniki.
Krokiety z czerwoną kapustą
Wino z masłem zagotować i dodać kapustę.
Krokiety z czerwoną kapustą
Do kapusty dodać starte na tarce jabłko.
Krokiety z czerwoną kapustą
Nakładać nadzienie na naleśniki i zawijać.