Kathlyn

Kathlyn

Starszy Kucharz
[Przepisów: 17]

krokiety z farszem pieczarkowo-jajecznym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Smaczne jarskie krokieciki...

krokiety z farszem pieczarkowo-jajecznym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

krokiety z farszem pieczarkowo-jajecznym

 

  • 1,5 kg pieczarek
  • 2 cebule
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 4 jaja surowe (do naleśników i panierki)
  • pęczek szczypiorku
  • 0,5 kg mąki pszennej (2 szklanki)
  • 250 ml mleka
  • 250-300 ml wody (do ciasta naleśnikowego, aby uzyskać tą odpowiednią konsystencję)
  • bułka tarta do panierowania krokietów
  • sól, pieprz, wg uznania - do smażenia pieczarek, doprawienia farszu, i ciasta naleśnikowego
  • olej - do smażenia pieczarek, cebuli, naleśników i krokietów

 

Sposób przygotowania:

krokiety z farszem pieczarkowo-jajecznym
1. FARSZ: Drobno posiekane pieczarki i cebule podsmażyć na oleju dodając sól i pieprz dla smaku (Ja akurat podsmażałam je oddzielnie, pieczarki przygotowałam wieczorem, a cebulę podsmażyłam następnego dnia, przy robieniu krokietów). Po wystudzeniu przesypać nieodłączone do miski dodając nawet 1-2 łyżki oleju użytego świeżo przy smażeniu, przydatnego do „trzymania” farszu. Dodać ugotowane na twardo i posiekane na drobną kostkę jajka oraz posiekany drobno szczypiorek. Mieszając farsz dodać sól i pieprz dla smaku. Uwaga: farsz do krokietów powinien być zdecydowany w smaku! 2. NALEŚNIKI: Dodać 2 jajka do mąki, następnie dodawać stopniowo mleko i wodę przy mieszaniu/miksowaniu ciasta. Dodać szczyptę soli i nawet pieprzu dla smaku. Po dokładnym rozmieszaniu ciasta, rozgrzać patelnię i smażyć naleśniki wlewając do niej ciasto np. łyżką wazową do zupy (ok. ¾ zawartości łyżki na jednego naleśnika). Rozlane równomiernie ciasto podsmażyć lekko z obu stron. Z podanych proporcji wychodzi do 15 cienkich naleśników o średnicy 18 cm. Po wysmażeniu cienkich naleśników odstawić je na przynajmniej kilkanaście minut aby nabrały większej elastyczności. 3. KROKIETY: Na środek każdego naleśnika nałożyć czubatą łyżkę farszu, trochę „uklepać”. Lewy i prawy brzeg zawinąć i zrolować całego naleśnika. Krokiety obtoczyć w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć na niewielkim ogniu aż będą z obu stron podpieczone na złoty kolor i chrupiące. Podawać z czerwonym barszczem.
krokiety z farszem pieczarkowo-jajecznym
Pamiętajmy żeby farsz był dobrze doprawiony
krokiety z farszem pieczarkowo-jajecznym
Czubatą łyżkę farszu nakładamy na środek naleśnika i lekko go rozsmarowujemy i przyklepujemy.
krokiety z farszem pieczarkowo-jajecznym
Lewy i prawy bok naleśnika składamy do środka zakrywając farsz.
krokiety z farszem pieczarkowo-jajecznym
Rolujemy ściśle naleśnik zaczynając od dołu (lub góry;))