Ostra na Słodko

Ostra na Słodko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 409]

Krokiety z fetą i szpinakiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 200
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Przepyszne , chrupiące , obficie nadziane i sycące krokiety z fetą i szpinakiem. To połączenie zawsze robi furorę!

Krokiety z fetą i szpinakiem

Składniki:

Krokiety z fetą i szpinakiem

 

  • SKŁADNIKI :
  • NALEŚNIKI :
  • Mąka – 1 szkl
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • mleko – ok. 2 szkl
  • jajko – 2 szt
  • sól – 1 szczypta
  • olej – 70 ml
  • DODATKOWO :
  • szpinak - 500 g
  • feta - 150 g
  • sól - do smaku
  • pieprz - do smaku
  • gałka muszkatałowa - do smaku
  • czosnek - 2 ząbki
  • DODATKOWO :
  • jajko do panierowania
  • bułka tarta

Sposób przygotowania:

Krokiety z fetą i szpinakiem
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : NALEŚNIKI : Składniki na naleśniki dokładnie razem mieszamy , odstawiamy na 10 minut , a następnie smażymy duże , średniej grubości naleśniki. Odstawiamy w ciepłe miejsce. FARSZ : Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju , dodajemy posiekany czosnek. Wkładamy oczyszczony szpinak i dusimy kilka minut. Doprawiamy do smaku solą , pieprzem i odrobiną gałki. Dodajemy do rozdrobnionej fety i dokładnie mieszamy. CAŁOŚĆ : Przygotowanym farszem smarujemy naleśniki po całości , zwijamy w krokiety. Panierujemy w jajku i bułce tartej , a następnie smażymy na złoto. Zajadamy! Smacznego!