SUPERPRZEPIS

Krokiety z gęsiną i kiszoną kapustą

         
ocena: 5/5 głosów: 3
Krokiety z gęsiną i kiszoną kapustą Więcej zdjęć (5)

Pyszne krokiety do czerwonego barszczu i nie tylko

Składniki:

Krokiety z gęsiną i kiszoną kapustą

 

Sposób przygotowania:

Krokiety z gęsiną i kiszoną kapustą
Karpus gęsi dokładnie myjemy, zalewamy zimną wodą, gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu przez 2,5- 3 godziny. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy ze skóry, dokładnie mejemy, kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do gotującego się korpusu wraz z umytymi liśćmi pora, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy do miękkości warzyw. Korpus wyciągamy, a rosół możemy doprawić i podać z makaronem. Kapustę zalewamy wodą i gotujemy do miękkości, odcedzamy, studzimy i odciskamy nadmiar wody. Ugotowane mięso oraz kapustę kiszoną mielimy. doprawiamy do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Do mleka dodajemy 3 jajka, 3-4 łyżki oleju i mąkę pszenną i dokładnie miksujemy, aby powstało nam gładkie ciasto naleśnikowe. Na rozgrzanej patelni smażymy cienkie naleśniki, na które nakładamy przygotowany uprzednio farsz, zaginamy rogi i zwijamy. Krokiety panierujemy w jajku oraz bułce tartej i smażymy na rumiano na rozgrzanym oleju. Podajemy z czerwonym barszczem lub same.
Krokiety z gęsiną i kiszoną kapustą
Karpus gęsi dokładnie myjemy, zalewamy zimną wodą, gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu przez 2,5- 3 godziny.
Krokiety z gęsiną i kiszoną kapustą
Ugotowane mięso oraz kapustę kiszoną mielimy. doprawiamy do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Krokiety z gęsiną i kiszoną kapustą
Do mleka dodajemy 3 jajka, 3-4 łyżki oleju i mąkę pszenną i dokładnie miksujemy, aby powstało nam gładkie ciasto naleśnikowe. Na rozgrzanej patelni smażymy cienkie naleśniki
Krokiety z gęsiną i kiszoną kapustą
Na rozgrzanej patelni smażymy cienkie naleśniki, na które nakładamy przygotowany uprzednio farsz, zaginamy rogi i zwijamy.