bogda46

bogda46

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 158]

krokiety z kapustą i grzybami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

pyszne do barszczu i jako samodzielne danie , na ciepło i na zimno

krokiety z kapustą i grzybami

Składniki:

krokiety z kapustą i grzybami

 

 

  • kapusta z grzybami :
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 6-10 grzybów suszonych
  • 1 mała cebula
  • sól , pieprz
  • margaryna i mąka (na zasmażkę)

 

 

Sposób przygotowania:

krokiety z kapustą i grzybami
Kapustę kiszoną ugotować do miękkości . Osobno ugotować suszone grzybki . Po ugotowaniu kapustę odcedzić , grzyby pokroić (nie wylewać wody z ich gotowania) , dodać do kapusty wraz z drobno pokrojoną cebulą , doprawić solą i pieprzem . Na patelni roztopić margarynę , dodać mąkę i zrobić zasmażkę . W miarę gęstnienia podlać wodą z gotowania grzybów . Dodać do kapusty i wymieszać . (taką kapustę robię też na Wigilię)


Wszystkie składniki na naleśniki dokładnie wymieszać , upiec cienkie placki . Na każadym naleśniku położyć solidną łyżkę kapusty z grzybami , zwinąć . Otoczyć w roztrzepanym jajku i tartej bułce (najlepiej dwa razy) i smażyć na oleju