edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Krokiety z kapustą i grzybami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Krokiety to danie uwielbiane przez moją rodzinę, a te z kapustą i grzybami szczególnie, pewnie dlatego, że nieczęsto robię je z tym farszem

Krokiety z kapustą i grzybami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krokiety z kapustą i grzybami

 

 

Sposób przygotowania:

Krokiety z kapustą i grzybami
FARSZ: Grzyby dokładnie umyć, zalać gorącą wodą i zostawić aż zmiękną. Kapustę zalać wodą, dodać grzyby wraz z wodą, w której się moczyły (wodę dobrze jest przecedzić przez sitko wyłożone płatkiem kosmetycznym), gotować do miękkości. Odsączyć, wystudzić, odcisnąć i przepuścić przez maszynkę do mielenia. Cebulę drobno posiekać, zeszklić na rozgrzanym oleju, dodać do kapusty. Dobrze wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. NALEŚNIKI: Do miski przesiać mąkę, dodać sól, jajka i mleko, zmiksować na gładkie ciasto, odstawić na 20-30 minut, żeby odpoczęło. Po tym czasie dodać taką ilość wody, aby powstało ciasto o konsystencji gęstej śmietany, oraz łyżkę oleju. Na rozgrzaną patelnię wylewać porcje ciasta i smażyć z obu stron cienkie placki. Po zdjęciu z patelni odkładać jeden na drugi, na płaski talerz. Na przestudzone naleśniki nakładać porcje farszu, zawijać brzegi do środka i zwijać w rulon. Panierować w roztrzepanych jajkach i bułce tartej, obsmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju.
Krokiety z kapustą i grzybami
Kapustę zalać wodą, dodać grzyby wraz z wodą, w której się moczyły (wodę dobrze jest przecedzić przez sitko wyłożone płatkiem kosmetycznym), gotować do miękkości. Odsączyć, wystudzić, odcisnąć i przepuścić przez maszynkę do mielenia.
Krokiety z kapustą i grzybami
Na przestudzone naleśniki nakładać porcje farszu, zawijać brzegi do środka i zwijać w rulon.
Krokiety z kapustą i grzybami
Panierować w roztrzepanych jajkach i bułce tartej.
Krokiety z kapustą i grzybami
Obsmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju.