jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Krokiety z kapustą i grzybami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

pyszne krokiety na obiad z barszczem czerwonym

Krokiety z kapustą i grzybami

Składniki:

Krokiety z kapustą i grzybami

 

  • CIASTO:
  • 1,5 szklanki mąki,
  • 1,5 szklanki mleka,
  • 2 jajka,
  • sól,
  • 1 łyżka oleju,
  • tłuszcz do smażenia
  • NADZIENIE:
  • 1 kg kapusty świeżej,
  • 6 dag grzybów suszonych,
  • 2 cebule,
  • olej do smażenia,
  • sól
  • pieprz

 

 

Sposób przygotowania:

Krokiety z kapustą i grzybami
CIASTO:

Zmiksować składniki na ciasto na gładką masę, smażyć cienkie placki.

FARSZ:

Kapustę oczyścić, opłukać, wrzucić na wrzącą wodę z solą i cukrem, gotować tyle, żeby zmiękła. następnie dobrze odcisnąć.Grzyby umyć namoczyć ugotować w tej samej wodzie, odcedzić. Kapustę i grzyby zemleć w maszynce do mięsa. Cebulę pokroić w kostkę, zrumienić na oleju dodać kapustę z grzybami, doprawić solą i pieprzem, smażyć kilka minut. Nakładać farsz na naleśniki i zwijać jak krokiety.Obsmażyć kładąc na rozgrzanym tłuszczu. Podawać z czerwonym barszczem.