Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Krokiety z kapustą i grzybami 2

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

smaczne, wegetariańskie krokiety

Krokiety z kapustą i grzybami 2 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krokiety z kapustą i grzybami 2

 

  • ciasto:
  • 2 szklanki maki
  • 2 jajka
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 1,5 szklanki mleka
  • szczypta soli

 

  • farsz:
  • 70 dag pieczarek
  • 70 dag kiszonej kapusty
  • 2 cebule
  • masło roślinne
  • przyprawy

Sposób przygotowania:

Krokiety z kapustą i grzybami 2
wszystkie skladniki na ciasto dokladnie miksujemy. Patelnie delikatnie smarujemy olejem, nagrzewamy i smażymy cienkie naleśniki.

kapuste kiszoną odciskamy i lekko siekamy, przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i gotujemy. Kiedy jest miękka odcedzamy ja (można delikatnie przepłukać) i dokładnie ją odciskamy.

Pieczarki myjemy i ucieramy na grubych oczkach, na patelni rozpuszczamy 3 łyzki masła i podsmażamy na nim pieczarki oraz cebule pokrojone w kostke, które lekko doprawiamy sola i pieprzem. Dodajemy do kapusty, doprawiamy i dokładnie mieszamy.

Na każdego naleśnika nakładamy 1-2 łyżki faszru, brzegi lekko składamy do środka (tak jak na zdjęciu) i zwijamy w rulon.

Każdy nalesnik z osobna panierujemy w jajku, które dokladnie rozbełtujemy i doprawiamy sola i pieprzem oraz w bułce tartej.

Krokiety smażymy na rumiano po obu stronach. Podajemy z czerwonym barszczem
Krokiety z kapustą i grzybami 2
sposób skladania krokietyów tak by farsz nie wypadl
Krokiety z kapustą i grzybami 2
kolejny etap odpowiedniego zawijania krokietów
Krokiety z kapustą i grzybami 2
farsz
Krokiety z kapustą i grzybami 2
Etap 4