browneyedgirl

browneyedgirl

Starszy Kucharz
[Przepisów: 21]

Krokiety z kapustą i grzybami 2.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczne krokiety, sprawdzą się jako potrawa wigilijna, obiad lub imprezowe ciepłe danie

Krokiety z kapustą i grzybami 2. Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Krokiety z kapustą i grzybami 2.

 

  • około 0,6 kg kapusty kiszonej, dwie średniej wielkości cebule, kilka łyżek oleju, sól, pieprz

 

  • ciasto: 1 l mleka, 2 jajka, sól, szczypta Vegety, łyżeczka cukru, ponad 0,5 kg mąki pszennej

 

Sposób przygotowania:

Krokiety z kapustą i grzybami 2.
Składniki ciasta dokładnie mieszamy (lub miksujemy). Na patelni rozgrzewamy bardzo małą ilość oleju, smażymy cienkie naleśniki. Farsz najlepiej przygotować wcześniej- suszone grzyby pozostawiamy na około godzinę w ciepłej wodzie. Następnie kroimy je drobno i razem z posiekaną cebulą podsmażamy na oleju. Kapustę kiszoną odsączamy, drobno kroimy, dodajemy do podsmażonych grzybów z cebulą, doprawiamy solą i pieprzem. Całość dusimy pod przykryciem dodając w razie potrzeby łyżkę oleju/ pół szklanki wody. Gdy kapusta zmięknie i całość nabierze złotawego koloru, farsz jest gotowy. Zawijamy krokiety, panierujemy w jajku, bułce tartej i smażymy na złoty kolor. Z podanej ilości składników otrzymamy 15-16 krokietów.
Krokiety z kapustą i grzybami 2.
nadwyżkę możemy zamrozić
Krokiety z kapustą i grzybami 2.
nie nakładajmy zbyt dużo farszu- wtedy łatwiej będzie uformowac krokiety