goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Krokiety z kapustą i grzybami 5

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Do tego czerwony barszczyk i "niebo w gębie" :)

Krokiety z kapustą i grzybami 5 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krokiety z kapustą i grzybami 5

 

  • naleśniki:
  • mąka 30 dag
  • mleko 2 szklanki
  • woda 1/2 szklanka
  • sól 1 łyżeczka
  • cukier 2 łyżeczki
  • jajko 1 sztuka
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka

 

  • farsz:
  • kapusta 2 kg
  • grzyby suszone 2 garści
  • cebula 2 sztuki
  • tłuszcz do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • olej 2 łyżki

 

Sposób przygotowania:

Krokiety z kapustą i grzybami 5
Przygotowujemy ciasto: mleko mieszamy z rozmąconym jajkiem. Wysypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz cukier. Wlewamy 1/2 szklankę wodę. Na koniec wlewamy olej (w razie pieczenia nie musimy smarować tłuszczem patelni). Smażmy naleśniki. Przygotowujemy farsz: kapustę kroimy na części i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Studzimy, odciskamy i mielimy w maszynce lub drobno siekamy. Grzyby namaczamy (najlepiej na noc), gotujemy i siekamy. Całość podsmażamy wraz z podsmażoną wcześniej posiekaną cebulką. Gotowy farsz doprawiamy do smaku. Każdy naleśnik smarujemy farszem (środek), boki naleśnika składamy do środka i zawijamy (jak na zdjęciu). Krokiety panierujemy w rozmąconym jajku, a następnie w bułce tartej. Smażmy na rozgrzanym oleju z każdej strony.
Krokiety z kapustą i grzybami 5
Ugotowaną i odciśniętą kapustę siekamy lub przepuszczamy przez maszynkę
Krokiety z kapustą i grzybami 5
Do kapusty i cebuli dodajemy posiekane grzyby
Krokiety z kapustą i grzybami 5
Krokiety smarujemy farszem i zawijamy, następnie panierujemy
Krokiety z kapustą i grzybami 5
Krokiety smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony