dominika1987

dominika1987

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 282]

Krokiety z kapustą i grzybami Dominiki

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne krokiety z kapustą i grzybami, najlepiej smakują z barszczem czerwonym.

Krokiety z kapustą i grzybami Dominiki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krokiety z kapustą i grzybami Dominiki

 

  • 3 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki wody mineralnej (niegazowanej)
  • około 1/2 szklanki mąki
  • 5 łyżek bułki tartej
  • sól
  • olej do smażenia
  • Nadzienie:
  • 40 dag kapusty kiszonej
  • 3 dag suszonych grzybów
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka cząbru
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Krokiety z kapustą i grzybami Dominiki
Grzyby dokładnie umyć, zalać 1 szklanką wrzątku, dodać sól, gotować do miękkości, odcedzić (połowę wywaru pozostawić). Mleko, wodę, 2 jajka, mąkę i sól zmiksować na gładką masę, odstawić na około 20-30 minut. Kapustę opłukać, odcisnąć, posiekać, dusić około 20 minut z dodatkiem wywaru z grzybów, dodać pokrojone w drobną kostkę grzyby, doprawić solą, cząbrem i świeżo zmielonym pieprzem. Kiedy płyn odparuje, dodać do farszu oliwę, wymieszać. Ciasto naleśnikowe wlewać porcjami na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju i smażyć z obu stron na złoty kolor. Naleśniki ostudzić, posmarować nadzieniem. Dwa boki lekko zawinąć do środka, zrolować. Każdy rulon zanurzyć w rozmąconym jajku, obtoczyć w bułce tartej i smażyć z obu stron na niewielkiej ilości oleju, aż się zrumieni. Krokiety podawać na gorąco.
Krokiety z kapustą i grzybami Dominiki
Gotowy farsz do krokietów, czyli kiszona kapusta z grzybami.
Krokiety z kapustą i grzybami Dominiki
Przygotowanie naleśników, z których powstaną pyszne, chrupiące krokiety.
Krokiety z kapustą i grzybami Dominiki
Wkładanie farszu w naleśniki, oraz zawijanie boków do środka i rolowanie.
Krokiety z kapustą i grzybami Dominiki
Zawinięte krokiety obtacza się w rozmąconym jajku oraz bułce tartej, po czym smaży.