goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Krokiety z kapustą i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pracochłonne ale pyszne i sycące

Krokiety z kapustą i pieczarkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Krokiety z kapustą i pieczarkami

 

  • naleśniki:
  • mąka 30 dag
  • mleko 2 szklanki
  • woda 1/2 szklanka
  • sól 1 łyżeczka
  • cukier 2 łyżeczki
  • jajko 1 sztuka
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • farsz:
  • kapusta 2 kg
  • pieczarki 40 dag
  • cebula 2 sztuki
  • smalec do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • panierka:
  • jajko 2 sztuki
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Krokiety z kapustą i pieczarkami
Ciasto naleśnikowe: mleko mieszamy z rozmąconym jajkiem. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz cukier. Wlewamy wodę, olej. Smażmy naleśniki (z tej porcji powinno wyjść około 10 sztuk). Farsz: kapustę kroimy na części i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Studzimy, odciskamy i drobno siekamy. Pieczarki i cebule drobno kroimy i podsmażamy na tłuszczu, dodajemy kapustę. Gotowy farsz doprawiamy do smaku. Każdy naleśnik smarujemy farszem (środek), boki naleśnika składamy do środka i zawijamy (jak na zdjęciu). Krokiety panierujemy w rozmąconym jajku, a następnie w bułce tartej. Smażmy na rozgrzanym oleju z obu stron.
Krokiety z kapustą i pieczarkami
Pokrojone drobno pieczarki i cebulę podsmażamy na tłuszczu
Krokiety z kapustą i pieczarkami
Ugotowaną i odciśniętą kapustę drobno siekamy
Krokiety z kapustą i pieczarkami
Spanierowane krokiety obsmażamy na tłuszczu