KasiaJulcia

KasiaJulcia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Krokiety z kapustą i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Szybkie i smaczne naleśniki z farszem kapuściano pieczarkowym. Na smaczny jarski piątkowy obiad. Najlepiej smakuje z czerwonym barszczem.

Krokiety z kapustą i pieczarkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krokiety z kapustą i pieczarkami

 

Sposób przygotowania:

Krokiety z kapustą i pieczarkami
Ciasto: Z mąki, mleko, jajka i soli przygotować ciasto naleśnikowe. Z gotowego ciasta naleśnikowego usmażyć 9 naleśników o małej wielkości. Naleśniki smażyć delikatnie z obu stron. Na rozgrzanej i lekko natłuszczonej patelni. Farsz: Kapustę odgotować z nadmiaru kwasowości. Odgotowaną kapustę odcedzić z wody, pozostawić do ocieknięcia. Kapustę drobno poszatkować. Pieczarki oczyścić i pokroić w drobne kawałki. Poszatkowaną kapustę podsmażyć razem z pieczarkami, mieszać. Doprawić do smaku przyprawami. Wykończenie: Na każdy naleśnik wyłożyć farsz. Naleśniki składać w tzw. chusteczkę. Złożone naleśniki jeszcze raz podsmażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone krokiety wykładać np. na ręcznik kuchenny aby ociekły z tłuszczu. Gotowe podawać z czerwonym barszczem.
Krokiety z kapustą i pieczarkami
Ciasto naleśnikowe z mąki, jajka, soli i mleka
Krokiety z kapustą i pieczarkami
Farsz z kapusty i pieczarek na naleśniku
Krokiety z kapustą i pieczarkami
Naleśniki złożone w tak zwaną chusteczkę
Krokiety z kapustą i pieczarkami
Naleśniki ponownie usmażone, gotowe do serwowania