karita

karita

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 137]

Krokiety z kurczakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Z podanych składników wyszło mi 13 krokietów. Polecam polane sosem pieczarkowym!

Krokiety z kurczakiem

Składniki:

Krokiety z kurczakiem

Sposób przygotowania:

Krokiety z kurczakiem

Składniki na naleśniki zmiksować i odstawić na 20-30 minut. Ciasto może być na początku trochę rzadkie, ale po odstawieniu zgęstnieje. Następnie usmażyć naleśniki. Pierś z kurczaka umyć i pokroić w drobną kostkę. Posypać solą, pieprzem i curry oraz ulubionymi przyprawami i odstawić. Pieczarki umyć i pokroić w większą kostkę. Podsmażyć. W tym czasie obrać i poszatkować cebule. Gdy pieczarki będą już gorące, dodać cebule i posolić. Kiedy woda z grzybów już odparuje, a cebula zmięknie, przerzucić wszystko do większego pojemnika. Następnie podsmażyć pierś kurczaka, w razie potrzeby jeszcze doprawić. Tak przygotowaną pierś połączyć z pieczarkami i zaczekać aż całość ostygnie. W międzyczasie zetrzeć ser na tarce na grubych oczkach i bardzo drobno pokroić paprykę. Gdy pieczarki z kurczakiem ostygną, dodać ser i paprykę. Dokładnie wymieszać i doprawić w razie konieczności. Na naleśniki nakładać ok. 2 łyżek farszu, zawinąć z lewej i prawej na ok. 2-3 cm, a następnie zwijać od góry do dołu. Tak przygotowane naleśniki maczać w rozmąconym jajku, następnie w bułce tartej i smażyć na złoty kolor. Smacznego!