Śliweczka

Śliweczka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 133]

Krokiety z kury w papierze ryżowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Doskonały dodatek do bulionu lub barszczu czerwonego

Krokiety z kury w papierze ryżowym

Składniki:

Krokiety z kury w papierze ryżowym

 

  • 1/2 kury
  • 2-3 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1/2 selera
  • kawałek pora
  • natka
  • papier ryżowy
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 puszki groszku zielonego(200 g)
  • 2 cebule
  • olej
  • 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • sól,pieprz mielony,pieprz w ziarenkach

 

 

 

Sposób przygotowania:

Krokiety z kury w papierze ryżowym
Kurę,marchewki,korzeń pietruszki,seler,por i natkę zalać zimną wodą.Dodać pieprz w ziarenkach i sól.Gotować na bardzo malutkim ogniu,aż mięso będzie miękkie(około 2,5 godz).Mięso przestudzić w wywarze.Wyjąć,usunąć kości i chrząstki.Zmielić w maszynce do mięsa wraz z marchewkami.Pokrojone w kosteczkę cebule podsmażyć lekko na oleju.Dodać pokrojoną w kostkę paprykę.Chwilę smażyć.Dodać do mięsa wraz z groszkiem i sosem sojowym.Doprawić do smaku solą i pieprzem mielonym.Wymieszać.Papier ryżowy przygotować według przepisu z opakowania.Na każdym placku(najlepiej podwójnym)nakładać przygotowany farsz mięsny i zawijać w "kopertę"jak naleśniki.Smażyć na mocno rozgrzanym oleju z każdej strony.Podawać,jako dodatek do powstałego podczas gotowania kury,przecedzonego bulionu lub czerwonego barszczu.

Tagi:

sosy krokiety