Ostra na Słodko

Ostra na Słodko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 409]

Krokiety z mięsem i kapustą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 250
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Chrupiące krokiety na obiad i podwieczorek.

Krokiety z mięsem i kapustą

Składniki:

Krokiety z mięsem i kapustą

 

  • SKŁADNIKI :

 

  • NALEŚNIKI:

 

 

  • mleko - 200 ml
  • woda gazowana - 100 ml
  • jajko - 1 szt
  • olej - 2 łyżki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • sól - szczypta
  • FARSZ:

 

  • kapusta biała - 200 g

 

  • mięso mielone wieprzowe - 200 g
  • masło - łyżka
  • sól

 

 

 

  • kminek

 

  • DODATKOWO :

 

 

 

  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Krokiety z mięsem i kapustą
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : NALEŚNIKI: Z podanych składników robimy ciasto naleśnikowe. Smażymy duże , ale niezbyt grube naleśniki. Odstawiamy w ciepłe miejsce. FARSZ: Kapustę szatkujemy , posypujemy solą. Wkładamy do dużego garnka , podlewamy niewielką ilością wody, dodajemy odrobinę kminku i dusimy ok. 10-15 minut. Mięso mielone siekamy , oprószamy solą , pieprzem i papryką. Przesmażamy na niewielkiej ilości oleju cały czas mieszając. W osobnym garnku rozpuszczamy łyżkę masła , dodajemy podgotowaną , a następnie odsączoną z wody białą kapustę oraz przesmażone mięso. Cały czas mieszając podgrzewamy ok. 5 minut. Doprawiamy do smaku. CAŁOŚĆ: Przygotowany farsz nakładamy na naleśniki. Zamykamy boki i zwijamy w krokiety / roladki. Panierujemy z roztrzepanych jajkach oraz bułce tartej. Smażymy na złoto na mocno rozgrzanym oleju. Podajemy gorące! Smacznego!