kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Krokiety z mięsem i orzechami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Klasyczne krokiety w nieco odmienionej wersji z orzechową nutą. Pikantnie doprawione i wypełnione po brzegi pysznym farszem.

Krokiety z mięsem i orzechami

Składniki:

Krokiety z mięsem i orzechami

 

  • Składniki na farsz:
  • średnia cebula
  • 500g łopatki
  • 1l wywaru warzywnego
  • 100g mielonych orzechów włoskich
  • sól, pieprz, papryczki chilli

 

  • Składniki na naleśniki:
  • 350 ml mleka
  • 50 ml wody gazowanej
  • 2 jaja
  • około 300 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju

 

  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Krokiety z mięsem i orzechami
Składniki ciasta naleśnikowego zmiksować na gładką masę. Rozgrzać patelnię z odrobina oleju. Smażyć cienkie naleśniki na złoto. Łopatkę umyć i ugotować z wywarze warzywnym z dodatkiem soli do miękkości. Ostudzić. Cebulę poszatkować w drobniutka kostkę i zeszklić na oleju. Mięso zmielić w maszynce. Wyrobić masę z cebulą i zmielonymi orzechami. Doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką chilli. Na naleśniki wyłożyć cienką warstwę farszu. Boki naleśników zawinąć do środka i zrolować. Smażyć na złoto, zaczynając smażenie od miejsca z łączeniem. Serwować z sosem pomidorowo-paprykowym lub czosnkowym.