Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Krokiety z mięsem i pieczarkami wg Triss

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Smaczne krokiety z pieczarkami i mięsem, dobre na obiad lub do barszczu.

Krokiety z mięsem i pieczarkami wg Triss Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krokiety z mięsem i pieczarkami wg Triss

 

 

  • Ciasto:
  • szklanka wody mineralnej gazowanej
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1 łyżka oleju

 

 

 

Sposób przygotowania:

Krokiety z mięsem i pieczarkami wg Triss
Połączyć przy pomocy miksera wszystkie składniki ciasta, na patelni smażyć „na blado”cienkie naleśniki. Cebulę i czosnek posiekać w kostkę, zeszklić, przełożyć do miski. Pieczarki pokroić na małe, cienkie plasterki, podsmażyć kilka minut na oleju, doprawić do smaku solą i pieprzem, odparować nieco sok z pieczarek, przełożyć je do miski z cebulą i czosnkiem.Mięso usmażyć na patelni, połączyć z cebulą i pieczarkami, całość ostudzić. Do masy dodać bułkę tartą, przyprawy oraz jajko, wyrobić masę. W razie potrzeby dodać więcej bułki tartej. Na naleśniku ułożyć łyżką porcję farszu i zawijać krokiety. Zanurzyć je w jajku i obtoczyć w bułce tartej, smażyć na złoto.
Krokiety z mięsem i pieczarkami wg Triss
Cebulę podsmażyć i przełożyć do miski
Krokiety z mięsem i pieczarkami wg Triss
aby wystygła.
Krokiety z mięsem i pieczarkami wg Triss
Drobno pokrojone pieczarki również podsmażyć i dodać do cebuli.
Krokiety z mięsem i pieczarkami wg Triss
Mięso usmażyć i doprawić do smaku solą i pieprzem.