Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Krokiety z mięsem i pietruszką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Smaczne krokiety z mięsem - sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu.

Krokiety z mięsem i pietruszką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krokiety z mięsem i pietruszką

 

 

  • Ciasto:

 

  • 1,5 szklanki wody
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • sól
  • ok. 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju

 

 

 

Sposób przygotowania:

Krokiety z mięsem i pietruszką
Połączyć przy pomocy miksera wszystkie składniki ciasta, w razie potrzeby dolać więcej płynu lub dosypać mąki (u mnie wszystko okazuje się po usmażeniu pierwszego naleśnika - czy ciasto jest za gęste czy za rzadkie) na patelni smażyć cienkie naleśniki, raczej na jasny kolor. Mięso kurczaka zalać wodą, dodać liście i włoszczyznę i ugotować klarowny rosół. Wyjąć mięso i obrać je do miski. Mięso zmielić w maszynce do mięsa (można dodać również warzywa z rosołu. Cebulę i czosnek posiekać w kostkę, zeszklić, doprawić do smaku solą i pieprzem, przełożyć je do miski z mięsem. Do masy dodać jajko, posiekaną pietruszkę, przyprawy i odrobinę rosołu, aby masa nie była sucha, wyrobić masę. Na naleśniku ułożyć łyżką porcję farszu i zawijać krokiety w rulony. Zanurzyć je w jajku i obtoczyć w bułce tartej, smażyć na złoto. ***Aby nie spędzić całego dnia w kuchni warto rozłożyć sobie przygotowania - np. farsz przygotować dzień wcześniej, a następnego dnia smażyć naleśniki.
Krokiety z mięsem i pietruszką
Mięso zmielić i połączyć z jajkiem, pietruszką i przyprawami.
Krokiety z mięsem i pietruszką
W razie potrzeby dodać nieco rosołu, aby masa nie była sucha.
Krokiety z mięsem i pietruszką
Porcję farszu mięsnego układać na naleśniku
Krokiety z mięsem i pietruszką
Naleśniki zwijać w rulony i obtoczyć w jajku i bułce tartej.