WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Krokiety z mięsem kurczaka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo smaczne krokiety z wykorzystaniem na farsz kurczaka i warzyw z rosołu. Idealne na drugie danie po rosole jak i do czerwonego barszczu.

Krokiety z mięsem kurczaka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krokiety z mięsem kurczaka

 

  • mięso z 1 kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 1/4 szkl oleju
  • sól
  • pieprz
  • 2 szkl mąki
  • 3 jajka
  • 1 szkl mleka
  • 0,5 szkl wody gazowanej
  • ok 2 jajka i bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Krokiety z mięsem kurczaka
Z mąki, jajek, mleka i wody i szczypty soli przygotowujemy ciasto na naleśniki i smażymy je na rozgrzanej patelni. Mięso z kurczaka oddzielamy od kości i mielimy razem z marchewką i pietruszką. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim cebulkę pokrojoną w drobną kostkę i wrzucamy zmielone mięso. Doprawiamy solą i pieprzem, smażymy kilka minut, ciągle mieszając. Gotowy farsz rozprowadzamy po naleśnikach, zwijamy boki do środka, a następnie w roladkę. Panierujemy w roztrzepanym jajku i tartej bułce, smażymy ze wszystkich stron na rumiano, na rozgrzanym oleju.
Krokiety z mięsem kurczaka
Mięso z kurczaka odzielamy od kości i mielimy.
Krokiety z mięsem kurczaka
Zmielone mięso doprawiamy i smażymy z cebulką.
Krokiety z mięsem kurczaka
Naleśniki zawijamy razem z farszem i panierujemy.
Krokiety z mięsem kurczaka
Krokiety smażymy na rozgrzanej patelni.