Editha

Editha

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 244]

Krokiety z pasztetem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Świetny sposób na pozbycie się zalegającego w lodówce pasztetu :)

Krokiety z pasztetem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krokiety z pasztetem

 

  • Ciasto naleśnikowe:

 

 

  • Farsz:

 

  • 40 dkg pasztetu wieprzowego lub drobiowego
  • 1 żółtko

Sposób przygotowania:

Krokiety z pasztetem
Z podanych składników robimy ciasto naleśnikowe (dość rzadkie). Rozgrzaną patelnię smarujemy oliwą, wylewamy porcje ciasta i smażymy cienkie naleśniki. Pasztet kroimy na kawałki, dodajemy żółtko JAJKO MUSI BYĆ SPARZONE! Mieszamy na jednolitą masę. Każdy naleśnik smarujemy pasztetem, zwijamy i smażymy na oliwie z obu stron na złoty kolor. Można również krokiety panierować w jajku i bułce tartej. Ja podaję je z sosem tatarskim, ale równie dobrze smakują z czosnkowym, lub bez dodatków.
Krokiety z pasztetem
Z ciasta naleśnikowego smażymy okrągłe, cienkie placki
Krokiety z pasztetem
Do pokrojonego pasztetu dodajemy żółtko i mieszamy na jednolitą masę
Krokiety z pasztetem
Naleśnik smarujemy masą pasztetową i zwijamy
Krokiety z pasztetem
Smażymy na oliwie na złoty kolor z obu stron