bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 804]

Krokiety z pasztetem i jajkiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Krokiety często przyrządzam gdy mam nadmiar domowego pasztetu, wystarczy tylko do pasztetu dodać ugotowane jajka oraz natkę pietruszki oraz usmażyć naleśniki.

Krokiety z pasztetem i jajkiem

Składniki:

Krokiety z pasztetem i jajkiem

 

  • Ciasto naleśnikowe:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • Farsz:
  • 400 gram pasztetu najlepiej domowego
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • Pół pęczka natki pietruszki
  • Sól, pieprz
  • Dodatkowo:
  • 2 jajka
  • Bułka tarta
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Krokiety z pasztetem i jajkiem
Pasztet mielimy na drobnym sitku, jajka obieramy i kroimy w drobną kostkę, natkę pietruszki drobno siekamy, wszystko razem łączmy, doprawiamy do smaku sola oraz pieprzem. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, wlewamy mleko oraz olej, miksujemy.

Na rozgrzanej patelni smażmy dość cienkie naleśniki, na każdy naleśnik nakładamy porcję farszu i zwijamy krokiety składając boki do środka.

Krokiety panierujemy w rozkłóconym jajku i bułce tartej, smażmy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obydwu stron.