Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Krokiety z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 14
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Krokiety w naszym domu nie są rzadkością, jednak dzisiaj postanowiłam przygotować je w panierce z mlekiem. Farsz dla nas klasyczny pieczarkowy.

Krokiety z pieczarkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krokiety z pieczarkami

 

  • naleśniki:
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka wody mineralnej niegazowanej
  • 2 szklanki maki pszennej
  • olej do smażenia

 

  • farsz:
  • 1 cebula biała 1,2 kg pieczarek
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleju

 

 

Sposób przygotowania:

Krokiety z pieczarkami
Przygotowujemy ciasto na naleśniki: Do miski wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli i miksujemy przez 2 minut. Dolewamy mleko i wodę i ponownie miksujemy około 1 minuty. Dodajemy mąkę i mieszamy do połączenia składników. Odstawiamy ciasto na minimum 15 minut. Następnie smażymy cienkie naleśniki.Przygotowujemy farsz: Cebule obieramy, kroimy w kosteczkę. Pieczarki obieramy i kroimy w kostkę. W rondlu dość dużym podgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i ją szklimy tyle by nie była surowa ale nie ma być zarumieniona, dodajemy pieczarki i doprawiamy solą i pieprzem – dusimy całość do miękkości pieczarek.Przygotowujemy panierkę: Na talerz wbijamy jajko, dodajemy mleko, sól i pieprz – mieszamy całość do połączenia składników. Na drugi talerz wysypujemy bułkę tartą.Na naleśniku układamy porcję pieczarek, zwijamy go w kopertę. Następnie panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na złoty kolor na niewielkim ogniu z dwóch stron. Podajemy np z barszczykiem czerwonym.
Krokiety z pieczarkami
Etap 1 z podanych składników przygotowujemy ciasto naleśnikowe
Krokiety z pieczarkami
Etap 2 z mpodanych składników przygotowujemy farsz
Krokiety z pieczarkami
Etap 3 na naleśniki nakładamy farsz i zwijamy
Krokiety z pieczarkami
Etap 4 panierujemy naleśniki i smażymy na złoto