kropellka

kropellka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 65]

Krokiety z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Polecam przepis na krokiety z pieczarkami

Krokiety z pieczarkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krokiety z pieczarkami

 

 

  • FARSZ:
  • 30 dag pieczarek
  • 2 cebule
  • 2 łyżki mąki
  • czubryca zielona (jarzynka)
  • ½ szkl wody
  • sól, pieprz

 

 

Sposób przygotowania:

Krokiety z pieczarkami
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy. Pieczarki myjemy, kroimy w kosteczkę i podsmażamy. Łączymy ze sobą pieczarki i cebulę, przyprawiamy solą, pieprzem i czubrycą. Podsmażamy jeszcze kilka minut. Zasypujemy mąką, mieszamy. Wlewamy wodę i mieszając zagotować. Farsz pieczarkowy będzie miał konsystencje gęstego sosu.
Robimy ciasto naleśnikowe. Łączymy mąkę, mleko, jajka i wodę. Jeśli ciasto będzie za gęste dolewamy wody. Przyprawiamy i mieszamy. Smażymy duże i cienkie naleśniki. Na brzegu naleśnika kładziemy farsz, zawijamy kawałek z góry naleśnika, potem lewa strona, później prawa strona i zawijamy w dół. Tak zwinięte krokiety obtaczamy w jajku i bułce i smażymy kilka minut na złocisty kolor.
Krokiety z pieczarkami
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy. Pieczarki myjemy, kroimy w kosteczkę i podsmażamy. Łączymy ze sobą pieczarki i cebulę, przyprawiamy solą, pieprzem i czubrycą. Podsmażamy jeszcze kilka minut. Zasypujemy mąką, mieszamy. Wlewamy wodę i mieszając zagotować. Farsz pieczarkowy będzie miał k
Krokiety z pieczarkami
Farsz pieczarkowy będzie miał konsystencje gęstego sosu. Robimy ciasto naleśnikowe. Łączymy mąkę, mleko, jajka i wodę. Jeśli ciasto będzie za gęste dolewamy wody. Przyprawiamy i mieszamy. Smażymy duże i cienkie naleśniki.
Krokiety z pieczarkami
Na brzegu naleśnika kładziemy farsz, zawijamy kawałek z góry naleśnika, potem lewa strona, później prawa strona i zawijamy w dół.
Krokiety z pieczarkami
Tak zwinięte krokiety obtaczamy w jajku i bułce i smażymy kilka minut na złocisty kolor.