SUPERPRZEPIS

Krokiety z pieczarkami i marchewką

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Krokiety z pieczarkami i marchewką

Dodatek pure z marchewki do ciasta naleśnikowego okazał się dobrym pomysłem na przemycenie zdrowego warzywa. Krokiety z marchewką mają piękny kolor i pysznie smakują.

Składniki:

Krokiety z pieczarkami i marchewką

 

Sposób przygotowania:

Krokiety z pieczarkami i marchewką

ETAP 1:

Krokiety z pieczarkami i marchewką
Ugotowaną marchewkę bardzo dokładnie zmiksować.

Ugotowaną i obraną marchewkę pokroić na kawałki, zmiksować blenderem na gładki krem.

ETAP 2:

Krokiety z pieczarkami i marchewką
Całe jajka wbić do naczynia i ubić z dodatkiem soli.

Jajka wbić do miski, dodać sól i zmiksować.

ETAP 3:

Krokiety z pieczarkami i marchewką
Z tak przygotowanego ciasta usmażyć naleśniki.

Dodać mleko, wodę, sok marchewkowy wymieszany z sokiem z cytryny i olej. Wsypać przesianą mąkę, dokładnie zmiksować, pozostawić na 15-20 minut żeby odpoczęło.

Następnie na rozgrzanej patelni usmażyć cienkie naleśniki.

ETAP 4:

Krokiety z pieczarkami i marchewką
Przygotowane warzywa i pieczarki podsmażyć na rozgrzanym oleju.

Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i razem z posiekaną cebulą podsmażyć na oleju. Następnie dodać starte na tarce pieczarki, odparować.

Wymieszać z łyżką bułki tartej, przyprawić solą i pieprzem.

ETAP 5:

Krokiety z pieczarkami i marchewką

Na usmażone naleśniki wyłożyć porcje farszu, zawinąć przeciwległe boki i zwinąć jak roladki.

ETAP 6:

Krokiety z pieczarkami i marchewką

Zanurzać w roztrzepanym jajku, obtaczać w bułce tartej i rumienić ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju.