edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Krokiety z pieczarkami i żółtym serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Wspaniale smakują podane z czerwonym barszczem

Krokiety z pieczarkami i żółtym serem  Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krokiety z pieczarkami i żółtym serem

 

  • 14 NALEŚNIKÓW O ŚREDNICY 21 CM:
  • 2 szklanki mąki pszennej – u mnie luksusowa
  • 2 szklanki mleka
  • ok. 0,5 szklanki wody dla ustalenia gęstości ciasta
  • sól
  • 1 jajko
  • niewielka ilość oleju do smarowania patelni
  • NADZIENIE:
  • 60 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • łyżka masła sklarowanego
  • sól
  • pieprz
  • DODATKOWO:
  • żółty ser w plastrach – najlepiej krojony maszynowo, wtedy równomiernie się topi
  • olej lub masło do odsmażenia

Sposób przygotowania:

Krokiety z pieczarkami i żółtym serem
Do miski przesiałam mąkę, dodałam mleko, jajko i sól do smaku. Mikserem wymieszałam na jednolite ciasto bez grudek. Odstawiłam na czas przygotowania farszu. Pieczarki oczyściłam, pokroiłam w nieduże plasterki. Cebulę obrałam, pokroiłam w kosteczkę, zeszkliłam na rozgrzanym na dużej patelni maśle. Dodałam pokrojone pieczarki i smażyłam bez przykrycia na dość dużym ogniu aż do momentu całkowitego odparowania sosu. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Do małej miseczki wlałam troszkę oleju, papierowy ręcznik kuchenny złożyłam tak, aby powstał „pędzelek” do smarowania patelni i namoczyłam go w miseczce z olejem. Rozgrzałam patelnię, a kiedy była wystarczająco gorąca posmarowałam ją namoczonym w oleju ręcznikiem. Wylałam na patelnię pierwszą chochelkę ciasta i usmażyłam naleśnik z obu stron. W ten sam sposób „wysmażyłam” pozostałe ciasto, każdorazowo smarując powierzchnię patelni namoczonym ręcznikiem. Usmażone naleśniki odkładałam jeden na drugi na płaski talerz. Na przestudzone naleśniki nakładałam po łyżce farszu i składałam krokiety tak jak na załączonym zdjęciu, ale równie dobrze można zrobić z nich rulony, albo złożyć je „w chusteczkę”. Na patelni rozgrzałam niewielką ilość oleju, ułożyłam krokiety i zrumieniłam z jednej strony, po odwróceniu na drugą stronę, na każdym położyłam plasterek żółtego sera i przykryłam patelnię. Smażyłam chwilkę do rozpuszczenia się sera.
Krokiety z pieczarkami i żółtym serem
Kolejne etapy przygotowania farszu do krokietów.
Krokiety z pieczarkami i żółtym serem
Z mąki mleka i jajka przygotowałam gładkie ciasto.
Krokiety z pieczarkami i żółtym serem
W taki sposób składałam naleśniki z farszem.
Krokiety z pieczarkami i żółtym serem
Po odwróceniu naleśników przykryłam je plasterkami sera.