zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Krokiety z remanentu

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Każdy ma w lodówce resztki jedzenia, ja zrobiłam przegląd i usmażyłam krokiety

Krokiety z remanentu Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krokiety z remanentu

 

  • Na naleśniki :
  • 3 szk maki pszennej
  • 1 szk oranżady
  • 3 szk mleka
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 50 ml oleju
  • Farsz :
  • 3/4 szk ugotowanego na sypko ryżu
  • 350 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 cebula
  • 1,5 szk mieszanki chińskiej ( mrożonej )
  • 1/2 szk startego żółtego sera
  • 1/2 szk rzeżuchy
  • sól do smaku
  • pieprz kolorowy do smaku
  • 1/2 łyżeczki przyprawy mix chili
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 4 łyżki oleju
  • Dodatkowo :
  • olej do smażenia
  • bułka tarta do obtaczania

Sposób przygotowania:

Krokiety z remanentu
Wszystkie składniki na naleśniki dokładnie wymieszać na gładkie ciasto. Odstawić je na 15 minut. Po tym czasie na rozgrzaną patelnie nalewać porcje ciasta, ale więcej niż na tradycyjne cienkie naleśniki. Na drugiej patelni rozgrzać olej, wrzucić zmielone mięso i je podsmażyć. Dodać warzywa i przyprawy i dalej smażyć aż warzywa zmiękną. Farsz przestudzić i dodać ryż oraz rzeżuchę i ser i wymieszać. Na środek każdego naleśnika kłaść porcje farszu, składać w kopertę i obtoczyć w bułce tartej. Podsmażyć krokiety na patelni z rozgrzanym olejem.
Krokiety z remanentu
Farsz przestudzić i dodać ryż oraz rzeżuchę i ser i wymieszać..
Krokiety z remanentu
Po tym czasie na rozgrzaną patelnie nalewać porcje ciasta, ale więcej niż na tradycyjne cienkie naleśniki..
Krokiety z remanentu
na środek każdego naleśnika kłaść porcje farszu ...........
Krokiety z remanentu
naleśniki z farszem składać w kopertę i obtoczyć w tartej bułce.