Makłowicz

Makłowicz

Szef Kuchni
[Przepisów: 66]

Krokiety z ryżu i ostrego sera

  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Suchy ryż wsypać do dużej ilości wrzątku z solą, gotować 15 minut, następnie

Krokiety z ryżu i ostrego sera

Składniki:

Krokiety z ryżu i ostrego sera

 

Sposób przygotowania:

Krokiety z ryżu i ostrego sera
Suchy ryż wsypać do dużej ilości wrzątku z solą, gotować 15 minut, następnie odcedzić na sicie i przelać zimną wodą. W tym czasie posiekać jajko na twardo i zielenię, dodać do ryżu wraz ze startym serem, surowym jajkiem, przyprawami oraz łyżką oleju. Dobrze masę wyrobić, formować na desce posypanej tartą bułką zgrabne krokieciki, po czym włożyć do mocno rozgrzanego na patelni tłuszczu (powinno być go tyle, by krokiety pływały jak paczki) i usmażyć ze wszystkich stron na rumiano. Podawać gorące do jarzyn, sosów i surówek, lub jako dodatek do zup czystych.