Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Krokiety z ziemniakami i serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Naleśniki z dodatkiem musu z dyni, z ruskim nadzieniem to rewelacyjne połączenie. Krokiety są po prostu pyszne.

Krokiety z ziemniakami i serem

Składniki:

Krokiety z ziemniakami i serem

 

Sposób przygotowania:

Krokiety z ziemniakami i serem

ETAP 1:

Krokiety z ziemniakami i serem
Wszystkie płynne składniki na ciasto naleśnikowe zmiksować.

Jajko zmiksować ze szczyptą soli, mlekiem, wodą, olejem i musem z dyni.

ETAP 2:

Krokiety z ziemniakami i serem
Z ciasta na rozgrzanej patelni usmażyć nalesniki.

Dodać mąkę i jeszcze raz zmiksować, pozostawić na 15 minut.

Następnie usmażyć cienkie naleśniki.

ETAP 3:

Krokiety z ziemniakami i serem
Wszystkie przygotowane składniki nadzienia razem połączyć.

Nadzienie
Na patelni rozgrzać masło, zeszklić drobno pokrojoną cebulę, ostudzić.

Ziemniaki obrać, ugotować, odcedzić, przecisnąć przez praskę, oziębić. Do zimnych dodać pokruszony ser, rumianą cebulę, majonez i posiekany szczypiorek.

Przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać.

ETAP 4:

Krokiety z ziemniakami i serem
Na naleśniki włozyć porcję farszu i zwinąć.

Naleśniki posmarować przygotowanym farszem, złożyć przeciwległe boki i zwijać w roladki.

ETAP 5:

Krokiety z ziemniakami i serem
Przygotowane krokiety panierować w jajku i bułce tartej.

Przygotowane krokiety zamaczać w roztrzepanym jajku i obtaczać w bułce tartej.

ETAP 6:

Krokiety z ziemniakami i serem
Rumienić na patelni z rozgrzanym olejem.

Rumienić ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju.