Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Krokiety z ziemniaków, sera i orzechów.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Krokiety z ziemniaków i sera podawać jako dodatek do pieczonych mięs z sosem.

Krokiety z ziemniaków, sera i orzechów.

Składniki:

Krokiety z ziemniaków, sera i orzechów.

 

Sposób przygotowania:

Krokiety z ziemniaków, sera i orzechów.
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. przecisnąć przez praskę, ostudzić. Zimne ziemniaki utrzeć z masłem, przeciśniętym przez praskę serem i śmietaną. Następnie dodać mąkę, orzechy, jajka, sól, pieprz, koperek i dokładnie wyrobić masę. Z masy ziemniaczanej rękami formować niewielkie kulki, wrzucać na wrzącą osoloną wodę z dodatkiem oliwy i gotować kilka minut. Wyjmować łyżką cedzakową, wkładać do naczynia żaroodpornego. Posypać utartym oscypkiem i włożyć na kilka minut do nagrzanego piekarnika.