aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Krokiety ze szpinakiem i fetą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszne chrupiące krokiety z soczystym, lekko słonym i ostrym farszem ze szpinaku i sera feta, a wszystko doprawione dużą ilością czosnku.

Krokiety ze szpinakiem i fetą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krokiety ze szpinakiem i fetą

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Krokiety ze szpinakiem i fetą
Z podanych składników przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Na rozgrzanej patelni smażymy cienkie naleśniki. W trakcie smażenia naleśników przygotowujemy szpinakowy farsz. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy szpinak i smażymy do momentu, aż dokładnie się rozmrozi. Usmażony szpinak przyprawiamy solą i pieprzem. Wciskamy do niego ząbki czosnku. Na końcu dodajemy pokruszony ser Feta i wszystko dokładnie mieszamy. Na przestygniętych naleśnikach rozsmarowujemy szpinakowy farsz i składamy w tradycyjne krokiety. Szpinakowe krokiety panierujemy w roztrzepanym jajku i bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju do zrumienienia panierki. Podajemy na gorąco z czerwonym barszczykiem do picia. 
Krokiety ze szpinakiem i fetą
Z podanych składników przygotowujemy ciasto i smażymy naleśniki.
Krokiety ze szpinakiem i fetą
Na gorącą patelnię wrzucamy szpinak i smażymy go. Przyprawiamy solą, pieprzem i dodajemy wyciśnięty czosnek. Na końcu dodajemy pokruszony ser Feta. Mieszamy.
Krokiety ze szpinakiem i fetą
Farsz szpinakowy wykładamy na usmażone naleśniki.
Krokiety ze szpinakiem i fetą
Naleśniki kwijamy w tradycyjne krokiety. Obtaczamy w jajku i bułce tartej. Smażymy na rumiano z obu stron.