Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Krokiety ziemniaczane z kolorowym nadzieniem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Krokiety ziemniaczane są smacznym, wegetariańskim daniem. Doskonale komponują się z sosem pieczarkowym i surówką.

Krokiety ziemniaczane z kolorowym nadzieniem

Składniki:

Krokiety ziemniaczane z kolorowym nadzieniem

 

Sposób przygotowania:

Krokiety ziemniaczane z kolorowym nadzieniem

ETAP 1:

Krokiety ziemniaczane z kolorowym nadzieniem
Wszystkie przygotowane składniki nadzienia podsmażyć.

Paprykę bez gniazd nasiennych i cukinię ze skórką pokroić w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzać masło, wsypać pokrojony w krążki por, dodać paprykę i cukinię, podsmażyć. Przyprawić do smaku solą, sosem sojowym i pieprzem, wymieszać z posiekaną natką pietruszki.

ETAP 2:

Krokiety ziemniaczane z kolorowym nadzieniem
Do miski włożyć zimne ziemniaki, dodać przygotowane składniki.

Ugotowane ziemniaki jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę, ostudzić. Do zimnych dodać żółty ser, mąkę i żółtko.

ETAP 3:

Krokiety ziemniaczane z kolorowym nadzieniem
Do ziemniaków dodać pianę ubitą z białka.

Białko ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, połączyć z ziemniakami, przyprawić solą i pieprzem.

ETAP 4:

Krokiety ziemniaczane z kolorowym nadzieniem
Z przygotowanego ciasta formować placuszki i nadziewać farszem.

Szybko zagnieść ciasto, uformować placuszki, ułożyć porcję farszu warzywnego.

ETAP 5:

Krokiety ziemniaczane z kolorowym nadzieniem

Ciastem zawinąć farsz, dokładnie zlepić, formując podłużne krokiety.

ETAP 6:

Krokiety ziemniaczane z kolorowym nadzieniem

Panierować w mące, jajku i bułce tartej.

ETAP 7:

Krokiety ziemniaczane z kolorowym nadzieniem

Tępą stroną noża zrobić kratkę. Na patelni rozgrzać olej, włożyć krokiety i smażyć na złoty kolor.

Usmażone osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Krokiety ziemniaczane z kolorowym nadzieniem