zbysiowa

zbysiowa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 725]

Królewicz -królewiec

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Królewicz , pyszne ciasta miodowe, biszkopt i masa budyniowa. Uwielbiane ciasto przez wszystkich. Warto je upiec bez okazji :)

Królewicz -królewiec Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Królewicz -królewiec

 

 

  • Biszkopt:
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 6 łyżek cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 3 szklanki tłustego mleka
  • 5 dag masła
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 2 całe jaja
  • Polewa:
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki wody
  • 4 łyżki cukru
  • 5 dag margaryny (Kasia)

 

Sposób przygotowania:

Królewicz -królewiec
Składniki na ciasto miodowe łączę i zagniatam , dzielę na pół i piekę dwa ciasta , blaszka 34 x 25 , temp. 180 st. C 20 minut. Upieczone blaty odstawiam do wystudzenia.

Biszkopta piekę w takiej samej blaszce, można upiec z własnego przepisu lub ze składników podanych przeze mnie. Białka ubijam ze szczyptą soli, dodaję po łyżce cukru, następnie po jednym żółtku , na koniec przesiewam mąki i mieszam z masą jajeczną. Piekę około 30 minut w 180 st. C Odstawiam do wystudzenia.

Masa: Dwie szklanki mleka zagotowuję z cukrem i masłem . Jajka mieszam dokładnie w pozostałej szklance mleka , wsypuję budynie i mieszam dokładnie aby nie było grudek, mieszankę wlewam na gotujące się mleko z masłem i gotuję gęsty budyń.

Gorącą masą przekładam wystudzone blaty, połowę wylewam na blat miodowy, przykrywam biszkoptem, lekko dociskam, wykładam drugą połowę masy i nakładam blat miodowy.

Polewa: Margarynę, cukier i wodę zagotowuję, na koniec dodaję kakao i dokładnie mieszam. Gotową polewą smaruję wierzch ciasta.

Dekoruje kolorowymi posypkami. Ciasto szybko mięknie, za sprawą gorącej masy.
Królewicz -królewiec
Dwie szklanki mleka zagotowuję z cukrem i masłem . Jajka mieszam dokładnie w pozostałej szklance mleka
Królewicz -królewiec
Gorącą masą przekładam wystudzone blaty, połowę wylewam na blat miodowy
Królewicz -królewiec
przykrywam biszkoptem, lekko dociskam, wykładam drugą połowę masy
Królewicz -królewiec
Gotową polewą smaruję wierzch ciasta. Dekoruje kolorowymi posypkami.