IwonaM

IwonaM

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 213]

Królewiec

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Królewiec to stary i sprawdzony przepis. Smaczny na drugi dzień, kiedy placki miodowe zmiękną.

Królewiec Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Królewiec

  • 0,5 szklanki cukru

  • 1 łyżeczka sody

  • BISZKOPT:

  • 3/4 szklanki cukru

  • MASA BUDYNIOWA:

  • 0,5 szklanki cukru

  • 1 cukier waniliowy

  • POLEWA :

  • 2 łyżki cukru pudru

  • Powidła śliwkowe

Sposób przygotowania:

Królewiec

Mąkę, cukier, margarynę, jajko oraz miód i sodę zagniatamy ze sobą na gładkie jednolite ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na dwie połówki i wałkujemy. Ciastem wykładamy formy o wymiarach 35 x 25 cm posypane mąką. Ciasta pieczemy 15-20 min w temp.180'C. Jeszcze ciepłe ciasto wyciągamy z formy i pozostawiamy do przestygnięcia. Przygotowujemy biszkopt. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę dodając pod koniec cukier i żółtka. Mąki przesiewamy i dodajemy wanilie, delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na tą samą formę co piekliśmy ciasto miodowe, wyłożone papierem do pieczenia, ok 25 min. w temp. 180'C. Przygotowujemy masę budyniową. Odlewamy ok 150 ml mleka i dodajemy mąki, ciągle mieszając aż się rozpuszczą. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem oraz cukrem waniliowym. Na gotujące się mleko wlewamy przygotowaną rozpuszczoną mąkę, wolnym strumieniem, ciągle mieszając. Masa powinna być gęsta. Pozostawiamy do przestygnięcia. Składamy: Ciasto miodowe, połowa masy budyniowej, biszkopt nasmarowany połową słoiczka powideł ( powidła powinny być na masie budyniowej ), ponownie smarujemy biszkopt powidłami, następnie nakładamy pozostałą masę budyniową oraz przykładamy ciastem miodowym. Wszystkie składniki na polewę mieszamy ze sobą i polewamy ciasto. Ciasto schładzamy ok 12h. Smacznego

Redakcja poleca:

Tagi:

królewiec