Królewiec

Ciasta, Biszkopty « poprzedni | następny »
IwonaM - Przepis na: Królewiec offline

Arcymistrz Kuchni
Przepisy: 204
zdjęcia: 1 z 5 Strzałka
Królewiec
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 3

Królewiec to stary i sprawdzony przepis. Smaczny na drugi dzień, kiedy placki miodowe zmiękną.


trudność: średne
czas:

Królewiec - SKŁADNIKI:

  • 150 g margaryny
  • 3 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 jajko
  • 3,5 łyżki miodu
  • BISZKOPT:
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 laska wanilii
  • 3/4 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • MASA BUDYNIOWA:
  • 0,5 l mleka
  • 150 g margaryny
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki
  • POLEWA :
  • 100 g margaryny
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki mleka
  • Powidła śliwkowe

Królewiec - PRZYGOTOWANIE:

Mąkę, cukier, margarynę, jajko oraz miód i sodę zagniatamy ze sobą na gładkie jednolite ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na dwie połówki i wałkujemy. Ciastem wykładamy formy o wymiarach 35 x 25 cm posypane mąką. Ciasta pieczemy 15-20 min w temp.180'C. Jeszcze ciepłe ciasto wyciągamy z formy i pozostawiamy do przestygnięcia. Przygotowujemy biszkopt. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę dodając pod koniec cukier i żółtka. Mąki przesiewamy i dodajemy wanilie, delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na tą samą formę co piekliśmy ciasto miodowe, wyłożone papierem do pieczenia, ok 25 min. w temp. 180'C. Przygotowujemy masę budyniową. Odlewamy ok 150 ml mleka i dodajemy mąki, ciągle mieszając aż się rozpuszczą. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem oraz cukrem waniliowym. Na gotujące się mleko wlewamy przygotowaną rozpuszczoną mąkę, wolnym strumieniem, ciągle mieszając. Masa powinna być gęsta. Pozostawiamy do przestygnięcia. Składamy: Ciasto miodowe, połowa masy budyniowej, biszkopt nasmarowany połową słoiczka powideł ( powidła powinny być na masie budyniowej ), ponownie smarujemy biszkopt powidłami, następnie nakładamy pozostałą masę budyniową oraz przykładamy ciastem miodowym. Wszystkie składniki na polewę mieszamy ze sobą i polewamy ciasto. Ciasto schładzamy ok 12h. Smacznego


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Królewiec  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ciasta
Torcik porzeczkowy Babka w wersji letniej z truskawkami Strucla jagodowa
Sernik z borówką amerykańską Beza z kremem porzeczkowym Jogurtowiec z jagodami
Ciasto z brzoskwiniami i ananasem Drożdżówki serowo- makowe Migdałowiec z wiśniami
Ciasto sernikowe z malinami Ciasto łaciate z białek Wiśniowe ciasto na biszkopcie

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Multipomoc w Twojej kuchni Konkurs - Multipomoc w Twojej kuchni

    Przygotowanie pełnowartościowego dania zazwyczaj wymaga sporej ilości czasu. Jednak zamiast kilkugodzinnego stania przy kuchni można wyręczyć się wielofunkcyjnym urządzeniem - Multicooker. Chcielibyście mieć taką pomoc w swojej kuchni? Weźcie udział w naszym konkursie! Do wygrania rewelacyjne Muliticookery!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert offline

misia5
misia5

Złoty Ekspert online

 
 
 

Sonda

Twój ulubiony wakacyjny przysmak to:

 
 Twój ulubiony wakacyjny przysmak to:

głosuj
 

Ostatnio komentowane