Królewiec

Ciasta, Biszkopty « poprzedni | następny »
IwonaM

Arcymistrz Kuchni
Przepisy: 207
zdjęcia: 1 z 5
Królewiec
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 3

Królewiec to stary i sprawdzony przepis. Smaczny na drugi dzień, kiedy placki miodowe zmiękną.


trudność: średnie
czas:

Królewiec - SKŁADNIKI:

  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka sody
  • BISZKOPT:
  • 3/4 szklanki cukru
  • MASA BUDYNIOWA:
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • POLEWA :
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Powidła śliwkowe

Królewiec - PRZYGOTOWANIE:

Mąkę, cukier, margarynę, jajko oraz miód i sodę zagniatamy ze sobą na gładkie jednolite ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na dwie połówki i wałkujemy. Ciastem wykładamy formy o wymiarach 35 x 25 cm posypane mąką. Ciasta pieczemy 15-20 min w temp.180'C. Jeszcze ciepłe ciasto wyciągamy z formy i pozostawiamy do przestygnięcia. Przygotowujemy biszkopt. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę dodając pod koniec cukier i żółtka. Mąki przesiewamy i dodajemy wanilie, delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na tą samą formę co piekliśmy ciasto miodowe, wyłożone papierem do pieczenia, ok 25 min. w temp. 180'C. Przygotowujemy masę budyniową. Odlewamy ok 150 ml mleka i dodajemy mąki, ciągle mieszając aż się rozpuszczą. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem oraz cukrem waniliowym. Na gotujące się mleko wlewamy przygotowaną rozpuszczoną mąkę, wolnym strumieniem, ciągle mieszając. Masa powinna być gęsta. Pozostawiamy do przestygnięcia. Składamy: Ciasto miodowe, połowa masy budyniowej, biszkopt nasmarowany połową słoiczka powideł ( powidła powinny być na masie budyniowej ), ponownie smarujemy biszkopt powidłami, następnie nakładamy pozostałą masę budyniową oraz przykładamy ciastem miodowym. Wszystkie składniki na polewę mieszamy ze sobą i polewamy ciasto. Ciasto schładzamy ok 12h. Smacznego


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Królewiec  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ciasta
Idealny sernik z rosą Brownie w jajkach Mazurek Wielkanocny  o smaku migdałowym
Orzechowa krówka Królewiec z polewą rodzynkową Pełnoziarnista tarta owocowa
Tort sernikowy z dynią Karpatka z pysznym kremem Ciasto ananasowo - kokosowe
Cytrynowy sernik z polewą kajmakową Ciasto kocie oczka Drożdżowa gwiazda z makiem

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Wiosenne przebudzenie Konkurs - Wiosenne przebudzenie

    Przygotuj dowolną wiosenną potrawę, ciasto lub deser, która Twoim zdaniem zasługuje na miano królowej wiosny. Wygraj atrakcyjne nagrody. Nagrodą główna jest telefon: Nokia Lumia 530 Dual SIM!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Twoje ulubione słodkości wielkanocne to:

 
 Twoje ulubione słodkości wielkanocne to:

 

Ostatnio komentowane