Królewiec

Ciasta, Biszkopty « poprzedni | następny »
IwonaM - Przepis na: Królewiec offline

Arcymistrz Kuchni
Przepisy: 205
zdjęcia: 1 z 5 Strzałka
Królewiec
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 3

Królewiec to stary i sprawdzony przepis. Smaczny na drugi dzień, kiedy placki miodowe zmiękną.


trudność: średne
czas:

Królewiec - SKŁADNIKI:

  • 150 g margaryny
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 jajko
  • BISZKOPT:
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • MASA BUDYNIOWA:
  • 150 g margaryny
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • POLEWA :
  • 100 g margaryny
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Powidła śliwkowe

Królewiec - PRZYGOTOWANIE:

Mąkę, cukier, margarynę, jajko oraz miód i sodę zagniatamy ze sobą na gładkie jednolite ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na dwie połówki i wałkujemy. Ciastem wykładamy formy o wymiarach 35 x 25 cm posypane mąką. Ciasta pieczemy 15-20 min w temp.180'C. Jeszcze ciepłe ciasto wyciągamy z formy i pozostawiamy do przestygnięcia. Przygotowujemy biszkopt. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę dodając pod koniec cukier i żółtka. Mąki przesiewamy i dodajemy wanilie, delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na tą samą formę co piekliśmy ciasto miodowe, wyłożone papierem do pieczenia, ok 25 min. w temp. 180'C. Przygotowujemy masę budyniową. Odlewamy ok 150 ml mleka i dodajemy mąki, ciągle mieszając aż się rozpuszczą. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem oraz cukrem waniliowym. Na gotujące się mleko wlewamy przygotowaną rozpuszczoną mąkę, wolnym strumieniem, ciągle mieszając. Masa powinna być gęsta. Pozostawiamy do przestygnięcia. Składamy: Ciasto miodowe, połowa masy budyniowej, biszkopt nasmarowany połową słoiczka powideł ( powidła powinny być na masie budyniowej ), ponownie smarujemy biszkopt powidłami, następnie nakładamy pozostałą masę budyniową oraz przykładamy ciastem miodowym. Wszystkie składniki na polewę mieszamy ze sobą i polewamy ciasto. Ciasto schładzamy ok 12h. Smacznego


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Królewiec  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ciasta
Maślankowo-brzoskwiniowa kostka Szarlotka z połówkami jabłek Marchewkowa tarta
Tarta makowo- pomarańczowa Drożdżówki z serem Dyniowa karpatka
Kakaowe ciasto z masą serkową Jogurtowy serniczek Strucla drożdżowa z makiem
Kopiec kreta z bitą śmietaną Piernik korzenny z polewą Biszkoptowy przekładaniec z aronią

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane