Królewiec

Ciasta, Biszkopty « poprzedni | następny »
IwonaM

Arcymistrz Kuchni
Przepisy: 207
zdjęcia: 1 z 5
Królewiec
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 3

Królewiec to stary i sprawdzony przepis. Smaczny na drugi dzień, kiedy placki miodowe zmiękną.


trudność: średnie
czas:

Królewiec - SKŁADNIKI:

  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka sody
  • BISZKOPT:
  • 3/4 szklanki cukru
  • MASA BUDYNIOWA:
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • POLEWA :
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Powidła śliwkowe

Królewiec - PRZYGOTOWANIE:

Mąkę, cukier, margarynę, jajko oraz miód i sodę zagniatamy ze sobą na gładkie jednolite ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na dwie połówki i wałkujemy. Ciastem wykładamy formy o wymiarach 35 x 25 cm posypane mąką. Ciasta pieczemy 15-20 min w temp.180'C. Jeszcze ciepłe ciasto wyciągamy z formy i pozostawiamy do przestygnięcia. Przygotowujemy biszkopt. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę dodając pod koniec cukier i żółtka. Mąki przesiewamy i dodajemy wanilie, delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na tą samą formę co piekliśmy ciasto miodowe, wyłożone papierem do pieczenia, ok 25 min. w temp. 180'C. Przygotowujemy masę budyniową. Odlewamy ok 150 ml mleka i dodajemy mąki, ciągle mieszając aż się rozpuszczą. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem oraz cukrem waniliowym. Na gotujące się mleko wlewamy przygotowaną rozpuszczoną mąkę, wolnym strumieniem, ciągle mieszając. Masa powinna być gęsta. Pozostawiamy do przestygnięcia. Składamy: Ciasto miodowe, połowa masy budyniowej, biszkopt nasmarowany połową słoiczka powideł ( powidła powinny być na masie budyniowej ), ponownie smarujemy biszkopt powidłami, następnie nakładamy pozostałą masę budyniową oraz przykładamy ciastem miodowym. Wszystkie składniki na polewę mieszamy ze sobą i polewamy ciasto. Ciasto schładzamy ok 12h. Smacznego


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Królewiec  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ciasta
Sernik cappuccino z ananasem i galaretką Sernik kawowy z czekoladą Tort warstwowy piernikowo-pomarańczowy
Sernik królewski Cynamonowo-orzechowe kule Biszkopt napoleoński zakreconej
Biszkopt z agrestowym kremem zakreconej Murzynek zakreconej Ciasto W-Z zakreconej
Sernik stracciatella Domowa szarlotka Ciasto marchewkowe z kremem mascarpone

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w konkursie Hortex! Przygotuj potrawę inspirowaną kuchnią polską (mazowiecką, kaszubską, wielkopolską lub śląską). Do wygrania jest robot Kitchen Aid w wybranym przez Ciebie kolorze oraz 5 nagród dodatkowych - nóż uniwersalny 20cm Fiskars Functional Form.

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 
 Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane