goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Królewiec

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Polecam, ciasto jest mięciutkie i pyszne

Królewiec Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Królewiec

 

Sposób przygotowania:

Królewiec
Z mąki, margaryny, jajka, cukru, miodu i sody oczyszczonej zagniatamy ciasto. Dzielimy na pół i pieczemy dwa placki. Pieczemy około 15 minut w 180 stopniach. Biszkopt: do ubitych na sztywno białek, stopniowo wsypujemy cukier, żółtka. Obie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy z masą jajeczną. Biszkopt pieczemy około 25 minut w 180 stopniach. Krem: 1/2 szklankę mleka odlewamy. Pozostałe mleko zagotowujemy z oba cukrami (ja zamiast cukru waniliowego dodałam prawdziwą wanilię). Mieszamy. W pozostałym mleku mieszamy obie mąki i wlewamy do wrzącego mleka. Mieszamy aż budyń zgęstnieje. Masło ucieramy na puch, dodajemy do niego zimny budyń, ucieramy. Polewa czekoladowa: margarynę roztapiamy, dodajemy kakao, cukier puder i mleko. Mieszamy. Ciasto przekładamy: ciasto miodowe-1/2 część kremu-biszkopt-1/2 część kremu-ciasto miodowe-gorąca polewa czekoladowa.
Królewiec
Z podanych składników zagniatamy ciasto miodowe
Królewiec
Biszkopt pieczemy około 25 minut w 180 stopniach
Królewiec
Masło ucieramy na puch, dodajemy do niego zimny budyń, ucieramy
Królewiec
Gorącą polewą polewamy ciasto i odstawiamy do lodówki (najlepiej na całą noc)