jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Królewiec z polewą rodzynkową

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Jest to Królewiec, który z dodatkiem polewy rodzynkowej dodatkowo królewsko smakuje. Polecam. Smakuje wybornie.

Królewiec z polewą rodzynkową

Składniki:

Królewiec z polewą rodzynkową

 

  • Blaszka 24x36 cm

 

  • Ciasto miodowe:
  • 15 dag mąki krupczatki,
  • 15 dag mąki tortowej,
  • 2 łyżeczki miodu,
  • 1 płaska łyżeczka sody,
  • 1 jajko,
  • 15 dag margaryny
  • Biszkopt:
  • 4 jajka,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 łyżki wody,
  • 0,5 szklanki mąki zwykłej,
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa budyniowa
  • 0,5 litry mleka,
  • 1 cukier waniliowy,
  • Cukier wg uznania, około 2-3 łyżki,
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1 czubata łyżka mąki tortowej,
  • 3 żółtka,
  • 1 kostka masła.
  • Polewa rodzynkowa:
  • 30 dag rodzynek
  • 1 szklanka rumu,
  • 1 czekolada mleczna,
  • 1 czekolada gorzka,
  • 0,5 kostki masła,

 

Sposób przygotowania:

Królewiec z polewą rodzynkową
CIASTO MIODOWE: Mąkę przesiewamy na stolnicę i siekamy z margaryną. Dodajemy Pozostałe składniki i zarabiamy ciasto. Dzielimy je na 2 części. Każdą wałkujemy i pieczemy oddzielnie 2 placki w 180˚C przez około 20 min. BISZKOPT: Białka ubijamy, dokładamy cukier oraz żółtka. Do puszystej masy dolewamy wodę. Całość delikatnie łączymy z mąką i proszkiem. Pieczemy w 180˚C przez około 15 min.

MASA BUDYNIOWA: Z mleka, mąki, cukru i żółtek gotujemy budyń. Po zestawieniu z ognia, do ciepłego wtłaczamy masło. Letnim przekładamy placki. Przełożenie: Ciasto miodowe, połowa letniego budyniu, biszkopt, połowa letniego budyniu, ciasto miodowe, polewa rodzynkowa.

POLEWA: Rodzynki moczymy na noc w alkoholu. Po czym odcedzamy. Masło, czekolady razem topimy w rondelku. Do rozpuszczonych dodajemy osączone rodzynki oraz połowę alkoholu w którym się moczyły. Letnią polewę wylewamy na wierzch naszego Królewca.