Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Królewska szarlotka.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Smaczne ciasto na niedzielę, dla gości, na piknik, na każdą okazję.

Królewska szarlotka. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Królewska szarlotka.

 

  • 4 szklanki mąki
  • 3 żółtka+ 3 białka
  • 1 jajko
  • 25 dag margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2 kg jabłek
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 galaretka agrestowa
  • 1 szczypta soli
  • 1 kisiel truskawkowy
  • 0,5 szklanki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Królewska szarlotka.
Z mąki, proszku do pieczenia, żółtek, jajka, cukru waniliowego, cukru, śmietany i margaryny zagniatamy kruche ciasto, zawijamy je w folię spożywczą i wstawiamy na około 30 minut do lodówki. Jabłka obieramy, wykrawamy gniazda nasienne, miąższ kroimy w plasterki i dusimy dodając pod koniec galaretkę i cynamon, odstawiamy do przestudzenia. Ciasto po wyjęciu z lodówki dzielimy na dwie części. Jedną rozwałkowujemy i wylepiamy nim spód i brzegi blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy je widelcem, na wierzch wykładamy jabłka. Ubijamy białka ze szczyptą soli, gdy będą sztywne dodajemy cukier puder, a później kisiel. Pianę wykładamy na jabłka. Na wierzch rwiemy kawałki pozostałego ciasta kruchego. Ciasto pieczemy przez około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Królewska szarlotka.
Jabłka dusimy dodając cynamon i galaretkę
Królewska szarlotka.
Spód blaszki wylepiamy ciastem i nakłuwamy widelcem.
Królewska szarlotka.
Na ciasto wykładamy przestudzone jabłka.
Królewska szarlotka.
Na jabłka wykładamy i rozsmarowujemy pianę.