SUPERPRZEPIS

Królewski sernik z brzoskwiniami i...

  • 7
  • -Natka-
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6
Królewski sernik z brzoskwiniami i... Więcej zdjęć (5)

Cudowny świąteczny serniczek z brzoskwiniami i żurawiną na kruchym cieście - to jest to co mój Małż lubi najbardziej...

Składniki:

Królewski sernik z brzoskwiniami i...

 

  • Składniki na ciasto kruche
  • 3 szklanki mąki pszennej tortowej typ 450
  • 3/4 szklanki cukru
  • 20 dag dobrego masła
  • 3 małe jajka kurze
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • Składniki na masę serową
  • 1 kg sera białego trzykrotnie mielonego (w wiadereczku np. Nadbużański)
  • 5 jajek kurzych (osobno żółtka i osobno białka)
  • 10 dag masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 10 kropli aromatu waniliowego
  • 6 połówek brzoskwini z puszki
  • 2 garście suszonej żurawiny
  • szczypta soli
  • Ponadto
  • folia spożywcza
  • blacha 20 cm x 35 cm
  • papier do pieczenia

 

Sposób przygotowania:

Królewski sernik z brzoskwiniami i...
Przygotowanie ciasta kruchego: Na stolnicę odmierzamy kolejno mąkę, proszek do pieczenia, cukier oraz masło i podane składniki siekamy nożem, tak aby delikatnie się połączyły. Następnie do ciasta wybijamy jajka i wyrabiamy je kilka minut. Jeżeli ciasto jest zbyt kleiste możemy dosypać troszkę mąki.



Powstałe ciasto dzielimy na trzy części, formujemy kulki i zawijamy je (każdą osobno) w folię spożywczą. Kulki ciasta wkładamy na co najmniej 1 godzinę do lodówki.



Przygotowanie masy serowej: Na początku oddzielamy żółtka od białek. Do miski z żółtkami dodajemy cukier, cukier puder oraz masło. Całość ucieramy mikserem kilka minut na gładką masę. Do utartej masy jajecznej dodajemy 1 kg serka białego, aromat waniliowy oraz budyń waniliowy i mieszamy do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.



Białka jajek ubijamy z dodatkiem szczypty soli na pianę. W międzyczasie kroimy brzoskwinie z puszki w kostkę, przekładamy na miseczkę i dodajemy suszoną żurawinę. Ubitą pianę z białek dodajemy partiami do masy serowej i delikatnie łączymy je ze sobą. Należy to robić bardzo delikatnie i powoli aby masa serowa była napowietrzona i puszysta.



Następnie do masy dodajemy brzoskwinie i żurawinę i mieszamy je delikatnie. Po godzinie wyciągamy dwie kulki ciasta z lodówki (trzecią kulkę zostawiamy).



Obie kulki ścieramy na tarce (na dużych oczkach) na wiórki na dno blaszki. Z ciasta formujemy także boki. Na tak przygotowany spód wykładamy masę serową. Następnie wyciągamy z lodówki ostatnią porcję ciasta i ścieramy ją na tarce na wierzch ciasta. Ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 180 stopniach przez ok. 1 godzinę i 15 minut. Smacznego!
Królewski sernik z brzoskwiniami i...
Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche, dzielimy na trzy części i chłodzimy w lodówce.
Królewski sernik z brzoskwiniami i...
1. Żółtka ucieramy z cukrami i masłem. 2. Dodajemy ser, budyń, cukry i aromat i mieszamy dokładnie.
Królewski sernik z brzoskwiniami i...
1. Ubijamy pianę z białek z dodatkiem szczypyty soli oraz kroimy brzoskwinie. 2. Partiami dodajemy pianę do masy serowej i delikatnie mieszamy.
Królewski sernik z brzoskwiniami i...
Dwie części ciasta ścieramy na tarce na dno blaszki, formujemy boki. Następnie wykładamy masę serową i ścieramy ostatnią część ciasta na wierzch.