Ostra na Słodko

Ostra na Słodko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 409]

Królewski sernik z brzoskwiniami i bezą

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Przepyszny, kremowy sernik z brzoskwiniami i bezą, nie tylko na świąteczny stół.

Królewski sernik z brzoskwiniami i bezą

Składniki:

Królewski sernik z brzoskwiniami i bezą

 

  • Ciasto

 

  • ser biały dwukrotnie mielony – 1 kg
  • masło – 175 g
  • cukier – 1 szklanka
  • żółtka – 8 szt
  • białka – 8 szt
  • olejek cytrynowy do ciast – 1 op
  • brzoskwinie – 1 puszka
  • budyń waniliowy – 2 opakowania

 

 

 

  • Beza

 

  • białko – 4 szt
  • cukier puder – 8 łyżek

 

 

 

  • Dodatkowo

 

 

 

Sposób przygotowania:

Królewski sernik z brzoskwiniami i bezą
Ciasto: Masło ucieramy z cukrem na gładką masę. Dodajemy żółtka , olejek , a następnie budynie i cały czas miksujemy. Dodajemy zmielony ser i dalej ucieramy , do połączenia się składników. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i dodajemy do masy serowej. Mieszamy bardzo delikatnie łyżką. Wkładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Układamy pokrojone i odsączone na sitku cząstki brzoskwiń.



Wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 60 minut w 170C.Beza: Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier puder. Masę bezową wykładamy po 50 minutach pieczenia na gorący ser i zapiekamy jeszcze 10 minut. Zostawiamy w piekarniku do ostudzenia. Zdobimy ubitą śmietaną ( tworząc duże kleksy ) , cząstkami brzoskwiń i listkami świeżej mięty!