edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Królik cytrynowo tymiankowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Królika przygotowałam według przepisu Roberta Makłowicza. Podałam go z ziemniakami i zasmażanymi buraczkami.

Królik cytrynowo tymiankowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Królik cytrynowo tymiankowy

 

Sposób przygotowania:

Królik cytrynowo tymiankowy
Cebulę i czosnek obrać, czosnek posiekać, cebulę pokroić w półplasterki. Cytrynę dokładnie wyszorować, sparzyć wrzątkiem, obrać skórkę, wycisnąć sok. Skórkę cytrynową, po usunięciu białych części, pokroić w cienkie paseczki. Tymianek opłukać, otrzepać z wody, oberwać listki. Tuszkę królika opłukać, podzielić na części, umieścić w naczyniu, w którym będzie marynowany. Na mięsie rozłożyć czosnek, cebulę, liście laurowe, skórkę cytrynową i listki tymianku. Skropić trzema łyżkami soku cytrynowego i zalać winem. Naczynie szczelnie przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc. Po tym czasie mięso osączyć i oczyścić ze składników marynaty, ze wszystkich stron oprószyć solą i pieprzem. Panierować w mące i obsmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju. Marynatę przelać do rondla, doprowadzić do wrzenia, włożyć do niej kawałki królika i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości mięsa (ja dusiłam około 45-50 minut). Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podałam z ziemniakami i zasmażanymi buraczkami.
Królik cytrynowo tymiankowy
Tuszkę królika opłukać, podzielić na części, umieścić w naczyniu, dodać składniki marynaty.
Królik cytrynowo tymiankowy
Mięso osączyć i oczyścić ze składników marynaty, ze wszystkich stron oprószyć solą i pieprzem.
Królik cytrynowo tymiankowy
Panierować w mące i obsmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju.
Królik cytrynowo tymiankowy
Marynatę zagotować, włożyć do niej kawałki królika i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości.