IrenaM

IrenaM

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 195]

Królik duszony po meksykańsku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Delikatne mięso z królika z ostrymi meksyka

Królik duszony po meksykańsku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Królik duszony po meksykańsku

 

  • 1 szt królik
  • 1 szt por
  • 1/2 puszki kukurydza
  • 1/2 puszki fasola czerwona
  • 180 ml przecier pomidorowy
  • do smażenia oliwa lub olej
  • do smaku przyprawy
  • 150 gram ryż

 

Sposób przygotowania:

Królik duszony po meksykańsku
Zaczynam od umycia, osuszenia i natarcia tuszki solą i oliwą, zostawiam w chłodnym miejscu na około 15 minut. Po tym czasie w głębokiej patelni lub rondelku rozgrzewam tłuszcz i wkładam przyrządzonego wcześniej królika. Smażę około 10 minut z jednej strony, odwracam i dorzucam pokrojonego w plasterki pora (wcześniej oczywiście go czyszczę i myję), co jakiś czas mieszając by się nie przypalił. Do królika (po kolejnych 10 minutach) dorzucam nie odcedzoną kukurydzę z puszki oraz fasolkę (również z całą zawartością puszki) wszystko zalewam wodą i dodaję przecier pomidorowy oraz mieszankę ostrych przypraw (ostrą paprykę, imbir, chilli , pieprz, sól), doprawiam wg własnego smaku. Wszystko duszę na małym ogniu pod przykryciem około 40-50 minut, jeśli się uda to odwracam raz królika na drugą stronę. 10 minut przed końcem duszenia dodaję do mięsa surowy ryż i wszystko mieszam, duszę aż ryż będzie miękki, w razie potrzeby dolewam wodę lub duszę bez przykrycia pamiętając jednak o tym, że ryż wchłonie część wody. Przed podaniem królika porcjuję i serwuję z ryżem na ciepło. Smacznego!
Królik duszony po meksykańsku
Po tym czasie w głębokiej patelni lub rondelku rozgrzewam tłuszcz i wkładam przyrządzonego wcześniej królika
Królik duszony po meksykańsku
Smażę około 10 minut z jednej strony, odwracam i dorzucam pokrojonego w plasterki pora
Królik duszony po meksykańsku
Do królika (po kolejnych 10 minutach) dorzucam nie odcedzoną kukurydzę z puszki oraz fasolkę wszystko zalewam wodą i dodaję przecier pomidorowy
Królik duszony po meksykańsku
Przed podaniem królika porcjuję na talerze