Strona główna Królik duszony w warzywach

Królik duszony w warzywach

jaNina

Złoty Ekspert
Przepisy: 1021
zdjęcia: 1 z 1
Królik duszony w warzywach
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 6

Królik duszony z warzywami i tymiankiem - polecam na świąteczny stół.


trudność: łatwe
czas:

Królik duszony w warzywach - SKŁADNIKI:

  • 1 kg królika w porcjach
  • 1 szklanka maślanki
  • 1 łyżka masła sklarowanego
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1/2 szklanki wytrawnego wina
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka tymianku

Królik duszony w warzywach - PRZYGOTOWANIE:

Porcje królika zalewamy maślanką i wstawiamy w chłodne miejsce na 12 godzin. Osuszamy je i wkładamy na rozgrzane masło. Smażymy na maśle ze wszystkich stron. Dodajemy cebulę pokrojoną w kosteczkę, przesmażamy ją jeszcze kilka minut razem z królikiem po czym podlewamy winem. Gdy alkohol odparuje dodajemy posiekany czosnek, warzywa obrane i pokrojone w kawałki. Oprószamy solą i pieprzem. Dodajemy tymianek i dusimy na bardzo małym ogniu do chwili, aż mięso zmięknie. Jeśli potrzeba podlewamy niewielką ilością wody. Warzywa możemy wyjąć wcześniej, gdy tylko będą miękkie i zrobić z nich dekorację. Podajemy królika z dodatkiem ziemniaków lub kluseczek i surówki.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Królik duszony w warzywach (strona 1 z 1)  
zbysiowa

zbysiowa

2012-11-02 12:55
Zabieram do ulubionych, brzmi smacznie:)
Skomentuj
Oceń:
1
Natala1210

Natala1210

2012-11-02 14:19
Dawno nie jadłam królika,ale mi narobiłaś smaku!
Skomentuj
Oceń:
0
-Natka-

-Natka-

2012-11-02 19:15
Mięso z królika jadłam tylko u teściowej (hoduje swoje króliki) i mięsko było bardzo smaczne. Sama jeszcze nigdy nie miałam do czynienia z takim mięskiem, ale gdy będę miała okazję skorzystam z Twojego przepisu, bo jest bardzo prosty, a za razem zapewne smaczny.
Skomentuj
Oceń:
0
2milutka

2milutka

2012-11-02 19:21
Pycha! ja jutro z tego mięska będę robić pasztet:)
Skomentuj
Oceń:
0
jaNina

jaNina

2012-11-02 23:15
Cieszę się że narobiłam Wam smaka, bo to mięsko jest bardzo zdrowe :)
A pasztet z królika również jest pyszny - robiłam go często, gdy hodowaliśmy króliki .
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Królik
Królik z dodatkami ćwikłą i pieczarkami Królik w sosie śmietanowym Królik w glazurze
Duszone mięso z królika Królik w śmietanie Świąteczny Królik w sosie żurawionowym
Pasztet z królika  Królik z rusztu Królik z sosem i marchewką
Królik duszony w sosie cebulowym Królik w leśnym sosie Potrawka z królika z papryką i fasolką szparagową

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Magiczne pierniczki Konkurs - Magiczne pierniczki

    Pyszne i aromatyczne pierniczki, choć niewielkie rozmiarem w okresie Świąt Bożego Narodzenia zdecydowanie zyskują na znaczeniu. Zawieszane na choince, wręczane bliskiej osobie, jedzone ze smakiem dodają magii i bajkowej atmosfery. Podziel się przepisem na pierniczki i wygraj atrakcyjne nagrody!

  • Konkurs - Jak smakują święta w Twoim domu? Konkurs - Jak smakują święta w Twoim domu?

    Święta Bożego Narodzenia w każdym domu smakują inaczej. Barszcz z uszkami, schab ze śliwką, kluski z makiem to potrawy, których nie może zabraknąć w świątecznym menu. A jak smakują Święta w Twoim domu? Podziel się przepisem na Twoją ulubioną świąteczną potrawę. Do wygrania m.in. ekspres do kawy Nespresso!

1 2
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Przepisy kulinarne video

Sonda

Bez którego ciasta nie wyobrażasz sobie świąt Bożego Narodzenia?

 
 Bez którego ciasta nie wyobrażasz sobie świąt Bożego Narodzenia?

 

Ostatnio komentowane