Strona główna Królik duszony w warzywach

Królik duszony w warzywach

jaNina - Przepis na: Królik duszony w warzywach offline

Złoty Ekspert
Przepisy: 995
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Królik duszony w warzywach
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 6

Królik duszony z warzywami i tymiankiem - polecam na świąteczny stół.


trudność: łatwe
czas:

Królik duszony w warzywach - SKŁADNIKI:

  • 1 kg królika w porcjach
  • 1 szklanka maślanki
  • 1 łyżka masła sklarowanego
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1/2 szklanki wytrawnego wina
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka tymianku

Królik duszony w warzywach - PRZYGOTOWANIE:

Porcje królika zalewamy maślanką i wstawiamy w chłodne miejsce na 12 godzin. Osuszamy je i wkładamy na rozgrzane masło. Smażymy na maśle ze wszystkich stron. Dodajemy cebulę pokrojoną w kosteczkę, przesmażamy ją jeszcze kilka minut razem z królikiem po czym podlewamy winem. Gdy alkohol odparuje dodajemy posiekany czosnek, warzywa obrane i pokrojone w kawałki. Oprószamy solą i pieprzem. Dodajemy tymianek i dusimy na bardzo małym ogniu do chwili, aż mięso zmięknie. Jeśli potrzeba podlewamy niewielką ilością wody. Warzywa możemy wyjąć wcześniej, gdy tylko będą miękkie i zrobić z nich dekorację. Podajemy królika z dodatkiem ziemniaków lub kluseczek i surówki.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Królik duszony w warzywach (strona 1 z 1)  
zbysiowa

zbysiowa
offline

2012-11-02 12:55
Zabieram do ulubionych, brzmi smacznie:)
Skomentuj
Oceń:
1
Natala1210

Natala1210
offline

2012-11-02 14:19
Dawno nie jadłam królika,ale mi narobiłaś smaku!
Skomentuj
Oceń:
0
-Natka-

-Natka-
offline

2012-11-02 19:15
Mięso z królika jadłam tylko u teściowej (hoduje swoje króliki) i mięsko było bardzo smaczne. Sama jeszcze nigdy nie miałam do czynienia z takim mięskiem, ale gdy będę miała okazję skorzystam z Twojego przepisu, bo jest bardzo prosty, a za razem zapewne smaczny.
Skomentuj
Oceń:
0
2milutka

2milutka
offline

2012-11-02 19:21
Pycha! ja jutro z tego mięska będę robić pasztet:)
Skomentuj
Oceń:
0
jaNina

jaNina
offline

2012-11-02 23:15
Cieszę się że narobiłam Wam smaka, bo to mięsko jest bardzo zdrowe :)
A pasztet z królika również jest pyszny - robiłam go często, gdy hodowaliśmy króliki .
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Królik
Królik z rusztu Królik z sosem i marchewką Królik duszony w sosie cebulowym
Królik w leśnym sosie Potrawka z królika z papryką i fasolką szparagową Pasztet z królika z leśnymi grzybami
Pasztet z królika i fasoli Królik w sosie z rozmarynem Królik w sosie śmietanowym
Potrawka z królikiem Królik w rozmarynie z ziemniaczaną gratin Comber z królika z pieczarkami

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane