Strona główna Królik duszony w warzywach

Królik duszony w warzywach

jaNina

Złoty Ekspert
Przepisy: 1017
zdjęcia: 1 z 1
Królik duszony w warzywach
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 6

Królik duszony z warzywami i tymiankiem - polecam na świąteczny stół.


trudność: łatwe
czas:

Królik duszony w warzywach - SKŁADNIKI:

  • 1 kg królika w porcjach
  • 1 szklanka maślanki
  • 1 łyżka masła sklarowanego
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1/2 szklanki wytrawnego wina
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka tymianku

Królik duszony w warzywach - PRZYGOTOWANIE:

Porcje królika zalewamy maślanką i wstawiamy w chłodne miejsce na 12 godzin. Osuszamy je i wkładamy na rozgrzane masło. Smażymy na maśle ze wszystkich stron. Dodajemy cebulę pokrojoną w kosteczkę, przesmażamy ją jeszcze kilka minut razem z królikiem po czym podlewamy winem. Gdy alkohol odparuje dodajemy posiekany czosnek, warzywa obrane i pokrojone w kawałki. Oprószamy solą i pieprzem. Dodajemy tymianek i dusimy na bardzo małym ogniu do chwili, aż mięso zmięknie. Jeśli potrzeba podlewamy niewielką ilością wody. Warzywa możemy wyjąć wcześniej, gdy tylko będą miękkie i zrobić z nich dekorację. Podajemy królika z dodatkiem ziemniaków lub kluseczek i surówki.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Królik duszony w warzywach (strona 1 z 1)  
zbysiowa

zbysiowa

2012-11-02 12:55
Zabieram do ulubionych, brzmi smacznie:)
Skomentuj
Oceń:
1
Natala1210

Natala1210

2012-11-02 14:19
Dawno nie jadłam królika,ale mi narobiłaś smaku!
Skomentuj
Oceń:
0
-Natka-

-Natka-

2012-11-02 19:15
Mięso z królika jadłam tylko u teściowej (hoduje swoje króliki) i mięsko było bardzo smaczne. Sama jeszcze nigdy nie miałam do czynienia z takim mięskiem, ale gdy będę miała okazję skorzystam z Twojego przepisu, bo jest bardzo prosty, a za razem zapewne smaczny.
Skomentuj
Oceń:
0
2milutka

2milutka

2012-11-02 19:21
Pycha! ja jutro z tego mięska będę robić pasztet:)
Skomentuj
Oceń:
0
jaNina

jaNina

2012-11-02 23:15
Cieszę się że narobiłam Wam smaka, bo to mięsko jest bardzo zdrowe :)
A pasztet z królika również jest pyszny - robiłam go często, gdy hodowaliśmy króliki .
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Królik
Królik w glazurze Duszone mięso z królika Królik w śmietanie
Świąteczny Królik w sosie żurawionowym Pasztet z królika  Królik z rusztu
Królik z sosem i marchewką Królik duszony w sosie cebulowym Królik w leśnym sosie
Potrawka z królika z papryką i fasolką szparagową Pasztet z królika z leśnymi grzybami Pasztet z królika i fasoli

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Podróż kulinarna z Hortex Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w konkursie Hortex! Przygotuj potrawę kuchni śródziemnomorskiej i wygraj cenne nagrody! Do wygrania jest robot Kitchen Aid w wybranym przez użytkownika kolorze oraz 5 nagród dodatkowych - łyżka z silikonową krawędzią Fiskars!

  • Konkurs -  Soki marzeń z sokowirówką Philips Konkurs - Soki marzeń z sokowirówką Philips

    Owocowe i warzywne, słodkie i kwaśne, kolorowe i energetyzujące takie właśnie są soki wyciskane ze świeżych warzyw i owoców. Zapewniają zdrowie, piękny wygląd i wysoką odporność. Jakie są Wasze wymarzone kompozycje sokowe? Podzielcie się z nami swoimi pomysłami!

1 2
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert

 

Przepisy kulinarne video

Sonda

Jaką zupę lubisz najbardziej?

 
 Jaką zupę lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane