Królik duszony w winie: przepis Anny Popek

  • 1

Na wielkanocnym stole koniecznie powinna pojawić się pieczeń. Czemu w tym roku nie spróbować królika w winie?

         
ocena: 5/5 głosów: 3
Królik duszony w winie: przepis Anny Popek

Mięso królika jest niezwykle zdrowe, poleca się je nawet niemowlętom. Jednocześnie jest jednak mięsem doskonałej jakości, delikatnym i smacznym. Królika nie jadamy na co dzień ze względu między innymi na cenę mięsa i dostępność. Może warto więc przyrządzić go na Wielkanoc, tak jak to robi Anna Popek - duszonego w czerwonym winie, z warzywami?

Tutaj dowiesz się, jak postępować z mięsem z królika >>>

Czas wykonania potrawy to około 60 minut, z poniższych składników uda się nam przyrządzić cztery porcje.

Składniki:

- 2 nogi królika
- 300 ml wytrawnego czerwonego wina
- 200 ml oleju
- 100 g masła
- gałązka rozmarynu
- 2 gałązki tymianku
- 2 liście laurowe
- 4 kulki ziela angielskiego
- pół pęczka pietruszki
- 3 marchewki
- 1 średniego selera
- 3 korzenie pietruszki
- papryka czerwona
- 100 g kaszy jęczmiennej
- 100 g owoców żurawiny

Sposób przygotowania

Mięso zalej winem, dodaj połowę ziół, warzyw pokrojonych w kostkę oraz przypraw. Tak przygotowane mięso zostaw na noc w chłodnym miejscu.

Następnego dnia wyjmij królika z marynaty i podsmaż go na złoty kolor na klarowanym maśle, następnie włóż ponownie do tej samej marynaty i wstaw do piekarnika (185°C) na 45 minut. Kaszę ugotuj al dente.

Wyjmij mięso i podsmaż wraz z resztą warzyw na maśle. Za pomocą filiżanki uformuj z kaszy kopiec, posyp go podsmażonymi na klarowanym maśle owocami żurawiny, obok połóż grillowane warzywa i mięso. Całość - kaszę i pieczeń - polej sosem z pieczenia.

Szukacie innych przepisów na królika? Polecamy przepisy z gotujmy.pl >>>

  Królik po toskańsku z borowikiem Królik w sosie na ostro Królik na świąteczny stół

Źródło: Party - Życie gwiazd!