Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Królik duszony z morelami i suszonymi śl

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Śliwki wypłukać, osączyć i godzinę moczyć w winie. Pod koniec moczenia dodać umyte morele...

Królik duszony z morelami i suszonymi śl

Składniki:

Królik duszony z morelami i suszonymi śl

 

  • 1 kg króliczego mięsa - udziec
  • comber
  • 4-5 moreli
  • garść suszonych śliwek bez pestek
  • 2 szklanki czerwonego, wytrawnego wina
  • 25 dag cebuli
  • pojemnik słodkiej śmietany 18-proc.
  • 3 łyżki oliwy lub sklarowanego masła
  • liść laurowy
  • tymianek
  • sól
  • pieprz

 

 

 

Sposób przygotowania:

Królik duszony z morelami i suszonymi śl
Śliwki wypłukać, osączyć i godzinę moczyć w winie. Pod koniec moczenia dodać umyte morele (bez pestek), pokroić na połówki. Mięso umyć, osuszyć, pokroić na kawałki, oprószyć tymiankiem, pieprzem, solą, obsmażyć na oliwie lub sklarowanym maśle. Cebulę obrać, pokroić na ćwiartki, dodać do mięsa. Włożyć liść laurowy, wlać pół szklanki wody i dusić przez 35 minut. W połowie duszenia dodać śliwki z winem (morele odłożyć). Gdy mięso będzie miękkie, włożyć morele i chwilkę razem dusić. Następnie wlać śmietanę, wymieszać, przyprawić sos do smaku. Wyłożyć potrawę na ogrzany półmisek. Podawać z ryżem lub makaronem.