Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Królik marynowany w ziołach prowansalski

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Mięso umyć, osuszyć, podzielić na porcje. Czosnek obrać, posiekać. Ocet wymieszać z 7 łyżkami oleju...

Królik marynowany w ziołach prowansalski

Składniki:

Królik marynowany w ziołach prowansalski

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Królik marynowany w ziołach prowansalski
Mięso umyć, osuszyć, podzielić na porcje. Czosnek obrać, posiekać. Ocet wymieszać z 7 łyżkami oleju, czosnkiem i ziołami prowansalskimi, dodać sól i pieprz do smaku. Królika zalać marynatą, odstawić w chłodne miejsce na 3-4 godz. Mięso kilka razy obrócić, by równomiernie się zamarynowało. Królika wyjąć z marynaty i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Następnie polać pozostałą marynatą. Mięso dusić na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 1 godz. Jeśli trzeba, można podlać odrobiną wody. Królika podawać z sosem i z ziemniakami z wody.

Tagi:

mięso zioła