BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Królik pieczony

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Królika nie lubię, ale uwielbia go mój mąż wiec dla niego go przyrządzam i piekę. Jak to mówią przez żołądek do serca.

Królik pieczony Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Królik pieczony

 

Sposób przygotowania:

Królik pieczony
Królika po dokładnym oczyszczeniu i osuszeniu nacieram solą pieprzem wkładam na 30 min. do lodówki.

Z oleju, czosnku, majeranku, ziół prowansalskich oraz przyprawy Kucharek przygotowuje marynatę.

Do marynaty wkładam kawałki królika tak na 2 godziny. Dokładam liście laurowe i ziele angielskie.

Królika wyjmuje z marynaty i przekładamy do żaroodpornego naczynia lub brytfanki.

Piekarnik nagrzewam do 160 stopni piekarnika wkładam królika.

Pieczemy do miękkości mięska od czasu do czasu podlewając gorącą wodą lub sosem wytworzonym przez mięso.

Podajemy z kluskami, czerwoną lub kiszoną kapustą.
Królik pieczony
Mieso w marynacie przygotowane do pieczenia.