Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2268]

Królik pieczony na dziko

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 1/5 głosów: 1

Na 2 dni przed pieczeniem obłożyć mięso królika pokrojoną w plasterki cebulą i zalać zalewą...

Królik pieczony na dziko

Składniki:

Królik pieczony na dziko

  • comber i udka z 1 królika
  • 10 dag słoniny
  • 2 cebule
  • 1 łyżka tłuszczu

Sposób przygotowania:

Królik pieczony na dziko

Na 2 dni przed pieczeniem obłożyć mięso królika pokrojoną w plasterki cebulą i zalać zalewą przyrządzoną z podanych składników. Po tym czasie mięso z zalewy wyjąć, obrać starannie z błon, naszpikować słoniną. Natrzeć solą i obrumienić na rozgrzanym w szybkowarze tłuszczu. Wlać na dno szybkowaru 0,5 szklanki zalewy, włożyć cebulę z zalewy i zamknąć szybkowar. Ogrzewać 20 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po wyjęciu mięsa sos zmiksować i polać nim mięso.