Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Królik pieczony z warzywami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

mięso było bardzo kruche - rozpływało się w ustach.

Królik pieczony z warzywami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Królik pieczony z warzywami

 

  • 1 królik
  • 5 marchewek
  • 1-2 pory
  • 1 główka czosnku
  • 1 kostka rosołowa
  • 0,5 litra wody
  • przyprawy

Sposób przygotowania:

Królik pieczony z warzywami
Przygotowujemy marynatę - do naczynia żaroodpornego wlewamy nieco oleju, dodajemy 2 łyżki majeranku, 0,5 łyzeczki ostrej papryki, 1 łyżeczkę słodkiej papryki, 0,5 łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczkę soli, 3 ziarenka ziela angielskiego, 4 listki laurowe i wciskamy obrane ząbki czosnku - mieszamy. Mięso z królika porcjujemy i dokładnie obtaczamy w marynacie - odstawiamy na 24h do lodówki. Bezpośrednie porze pieczeniem w 0,5 litrze ciepłej wody rozpuszczamy kostkę rosołową i wlewamy do królika z marynatą - pieczemy 1 godzinę (dzięki bulionowi mięso się nie spiecze i nie będzie suche). Obrane marchewki ścieramy na grubych oczkach, por kroimy w półplasterki - dodajemy do mięsa i pieczemy jeszcze 30 minut. Mięso królicze podajemy do obiadu razem z surówką i ziemniakami, które polewamy warzywami spod pieczonego mięsa.
Królik pieczony z warzywami
Przygotowujemy wszystkie potrzebne składniki do marynaty
Królik pieczony z warzywami
Obrane marchewki ścieramy na grubych oczkach, por kroimy w półplasterki
Królik pieczony z warzywami
warzywa dodajemy do mięsa i pieczemy jeszcze 30 minut.