roisyb

roisyb

Kucharz
[Przepisów: 8]

Królik po myśliwsku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wyśmienity królik pachnący lasem.

Królik po myśliwsku

Składniki:

Królik po myśliwsku

 

  • 1 królik
  • 1 cebula
  • oliwa z oliwek może być również olej
  • 8 ząbków czosnku może być mniej jak ktoś nie lubi
  • pęczek tymianku, natki pietruszki
  • 300 g leśnych grzybów (najlepiej świeże, mogą być mrożone)
  • 1,5 szklanki białego wytrawnego wina
  • 0,5 szklanki Brendy
  • wątróbka z królika

Sposób przygotowania:

Królik po myśliwsku
Przygotować marynatę z pociętej w półplasterki cebuli poszatkowanego drobno tymianku, pietruszki i pokrojonego w plasterki czosnku. W przygotowaną marynatą zamarynować królika na minimum 2 godziny (im dłużej tym lepiej).

Wyjąć królika z marynaty, usunąć czosnek, królika zrumienić na rozgrzanym oleju. Do zrumienionego królika dodać resztę marynaty, grzyby pokrojone w plastry, sól i pieprz do smaku. Podsmażyć minutkę, dolać wino i Brendy (w takiej kolejności gdyż wlane na gorącą patelnie Brendy mogłoby się zapalić). Piec aż królik będzie miękki w razie konieczności dolać wody.

Wątróbkę z królika zeskrobać i dołożyć do sosu. Piec przez 2-3 minuty.

Podawać z ziemniakami i kapustą kiszoną zasmażaną.